Мінцифри запустило тестування діджиталізованої прописки: як стати учасником?

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації запускає бета-тестування в застосунку “Дія” функції, що дозволить змінити місце реєстрації онлайн.

Про це повідомив очільник відомства Михайло Федоров.

Фото: delo.ua

Щоб узяти участь у тестуванні, необхідно перейти за покликанням, а також: 

  • бути старшим за 14 років:
  • мати податковий номер та один з е-паспортів у “Дії” – ваш та власників житла;
  • мати “Дія.Підпис” як у себе, так і у власників житла;
  • право власності на житло має бути внесеним до реєстру нерухомості;

“Більше жодних візитів до військкомату чи поїздок до ЦНАП – дуже часто туди, де живе ваша “прописка”, а не ви”, – зазначив Федоров.

Нині послуга тимчасово недоступна для жителів Дніпра, Чернівців, Миколаєва, Херсона та Запоріжжя. 

Парламент діджиталізував прописку наприкінці минулого року, підтримавши в другому читанні відповідний законопроєкт. Альтернативний документ, який розробляли правозахисники, профільний парламентський комітет повернув на доопрацювання.

Річ у тім, що ухвалений закон фактично не робить чинну процедуру реєстрації легшою, адже пропонує вказувати онлайн реквізити тих самих документів, які люди збирають і зараз. Стосується це й згоди від власників житла, отримання якої, як свідчать дослідження, зазвичай є нелегкою справою. 

Фото: znaj.ua

Автори альтернативного законопроєкту пропонували, щоб для реєстрації місця проживання і зняття з неї заявники мали звернутися до органу реєстрації та показати документ, що посвідчує особу. Після ідентифікації та сплати адмінзбору особа, згідно з їхньою ідеєю, мала б подати заяву, до якої не потрібно додавати документи, що підтверджують право на проживання за вказаною адресою.

У законопроєкті прописали й механізм захисту прав власників житла від неправдивих повідомлень про місце проживання. Так, після подання заяви на реєстрацію відповідальний посадовець мав здійснити цю процедуру, а також внести інформацію до реєстру територіальної громади, яку надалі мали б передавати до Єдиного державного демографічного реєстру. Після цього власників житла, в якому прописалася людина, мали поінформувати про здійснення реєстрації.

Нагадаємо, щонайменше 3,3 мільйона дорослого населення України живе на за місцем реєстрації.

Відсутність так званої прописки впливає на реалізацію великої кількості прав. Так, українці, що живуть не за місцем реєстрації, рідше беруть участь у виборах. Як бар’єр у доступі до правосуддя сприймає реєстрацію кожен восьмий мобільний громадянин. Впливає прописка навіть на права дітей.

Фотографія обкладинки: ЦНАП у місті Рівному

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter