Мінцифра радить не говорити з родичами на тимчасово окупованих територіях про війська РФ

Дата: 17 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації радить українцям не обговорювати з людьми, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, про пересування та дії окупаційних військових.

Про це повідомило відомство в своєму телеграм-каналі.

“Якщо ваші рідні, друзі чи знайомі перебувають на окупованій території, намагайтеся з ними не обговорювати телефоном чи в соцмережах пересування та дії окупантів. Це може бути небезпечно для їхнього життя. Краще розкажіть всім вашим рідним та друзям про чат-бот єВорог. Так вони зможуть таємно поділитися цінною інформацією про геолокацію, пересування та дії ворога з нашими військовими”, – мовиться у повідомленні.

У Мінцифрі наголосили, що важливо повідомляти в чат-бот про окупантів із безпечного місця та щоразу, як їх видно.

Українців також просять видаляти ці чати після того, як вони повідомили ЗСУ та СБУ про переміщення ворожої техніки. Окупаційні військові активно оглядають мобільні телефони цивільних і можуть вбити через такі чати. 

Як відомо, влада оновила чат-бот єВорог. У ньому стало зручніше повідомляти про геолокацію ворожих солдатів чи техніки. Уся інформація передається до Збройних сил України.

В оновленому чат-боті можна:

  • обрати види військ чи техніки окупанта із запропонованого списку або вписати самостійно;
  • вказати, скільки саме було окупантів чи техніки;
  • надіслати заявку без фото чи відео; час, коли помічено ворога.

Можна не заповнювати вручну, а вибрати в боті запропонований.

У чат-бот можна перейти з головного екрана застосунку “Дія” або ж за цим посиланням.

Раніше громадян закликали повідомити у відповідний чат-бот, якщо вони ідентифікують російський комплекс зв’язку “Редут-2УС”.

Також Генеральний штаб Збройних сил України закликав інтернет-спільноту та громадян не поширювати інформацію про наслідки ворожих обстрілів в режимі реального часу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter