Методів порятунку цивільних з російського полону нині не існує – Омбудсман

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі Україна не може повернути з полону цивільних, яких викрала РФ, адже росіяни не надають жодної інформації про заручників та не висунули їм звинувачення.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

“Нині не існує методів порятунку наших цивільних громадян з полону Росії, однак Україна хоче повернути всіх, кого РФ викрала з 2014 року. Це питання я порушував у Туреччині під час перемовин з Омбудсманкою РФ Тетяною Москальковою. Нам потрібно, щоб Москва надала всю наявну інформацію про заручників та повернула наших людей”, – зазначив Лубінець.

За його словами, в української сторони наразі немає інформації про те, у якому місці перебувають полонені цивільні та в яких умовах їх утримують. Якщо РФ не висунула їм жодних звинувачень, то відповідно до Міжнародного гуманітарного права Росія повинна їх повернути.

“Допомогти витягти українців хоче Туреччина, президент Реджеп Тайїп Ердоган узяв на себе переговорну місію. Тож сподіваюся, що справа зрушиться з місця і українці зможуть повернутися на Батьківщину”, – підсумував Омбудсман.

Раніше ZMINA писала, що в грудні 2022 року 350 родин зниклих безвісти після початку повномасштабного вторгнення українців зареєстрували в Мін’юсті громадську організацію “Цивільні в полоні”. Наразі в організації родини з різних областей України: Київської, Чернігівської, Запорізької, Сумської, Херсонської та Харківської. 

Нагадаємо, що в жовтні 2022 року, під час так званого “жіночого обміну”, додому з російського полону вдалося повернути 108 українок, серед яких була Наталія Зеленіна. Жінку з 2017 року тримали в полоні бойовики так званої “ДНР”, а її внесення до списків обміну вимагали судді ЄСПЛ. 

Наркозалежна та ВІЛ-позитивна донеччанка Зеленіна, яка після 2014-го часто їздила до Вінниці, де отримувала замісну підтримувальну терапію. Жінка була змушена інколи повертатися до окупованого Донецька, де жила її хвора мати. 5 листопада 2017 року на КПВВ “Оленівка” бойовики затримали жінку, а під час огляду речей знайшли пігулки бупренорфіну, який вона легально отримала в наркодиспансері. За це її затримали та увʼязнили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter