“Цивільні в полоні”: 350 родин викрадених Росією українців зареєстрували в Мін’юсті громадську організацію

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

350 родин зниклих безвісти після початку повномасштабного вторгнення українців зареєстрували в Мін’юсті громадську організацію “Цивільні в полоні”. Наразі в організації родини з різних областей України: Київської, Чернігівської, Запорізької, Сумської, Херсонської та Харківської. 

Про це виданню ZMINA розповіла керівниця новоствореної організації Карина Дячук.

За її словами, більшість зниклих людей, серед яких найчастіше фігурували волонтери, активісти, колишні військові, посадовці та поліцейські, не встигли виїхати з окупованих територій. Росіяни викрадали їх під різними приводами, здебільшого абсурдними та абсолютно необґрунтованими (наявність готівки тлумачилася як фінансова допомога ЗСУ, присутність на тілі тату означала причетність до полку “Азов”, а знайдені в телефоні українські пабліки були доказом співпраці з СБУ).

Коли мого тата викрали, я почала в інтернеті шукати групи, де викладали подібні історії. Я активно листувалася з іншими людьми, які опинились у схожій зі мною ситуації. Ми всі писали заяви до поліції, листи до різних міжнародних організацій та робили ДНК-тести. Коли нас стало більше, ми вирішили створити власну телеграм-групу “Цивільні в полоні”. Там ділилися різними новинами та проблемами. Особливо це стало актуальним, коли почалися обміни військовополоненими. Так ми отримували хоч якісь відомості про наших рідних: де вони, що з ними та в якому вони стані. Якщо Червоний Хрест підтвердив, що людина перебуває в полоні в росіян, то їй надається статус військовополоненого. Ми боремося за те, щоб наших цивільних якнайшвидше повернули додому“, – розповідає Карина Дячук. 

Рідним полонених часто радили не оприлюднювали жодної інформації про них, каже Карина. Але родини зрозуміли, що це хибний шлях, оскільки про них майже ніхто не згадує. Тоді й виникла ідея створити власну громадську організацію. Першим кроком у цьому напрямі стало створення електронної петиції “Звільнення цивільних заручників з полону”. Для цього члени організації залучили кваліфікованих юристів. Проте петицію, на жаль, мало хто підтримав.

Єдиний, хто нас постійно приймає та вислуховує, – це Омбудсман Дмитро Лубінець. Ми навіть при Уповноваженому створили раду, куди ввійшли родини викрадених росіянами українців. Наскільки мені відомо, зараз планується створити центр, який займатиметься лише питаннями цивільних заручників“, – додає Карина. 

Тато Карини Дячук автомобільний механік В’ячеслав Завальний зник ще 22 березня. Перед викраденням він поїхав із Запоріжжя до Мелітополя, щоб вивезти звідти свою дружину та семирічного сина. На російському блокпості в місті Пологи його затримали й дозволили зателефонувати дружині. Тоді він повідомив, що його перевіряють до з’ясування обставин. Після цього безслідно зник.

В’ячеслав Завальний

Карина розповіла, що пізніше з нею зв’язався чоловік, який перебував з її батьком у камері. Він розповів, що з Пологів їх перевезли до старого аеродрому в Мелітополі.

Там його та інших українців сильно били, катували електричним струмом та змушували повзати підлогою доти, поки в них не стиралася шкіра на ліктях та колінах. Їх зовсім не годували, а лише давали воду. Згодом їх перевезли до Оленівки, потім до донецького СІЗО, звідки етапували до Курська. Про це розповів ще один свідок, який чув, як називають його прізвище під час переклички. Інший свідок стверджує, що бачив В’ячеслава, який лежав на підлозі без свідомості з перебинтованою та закривавленою головою. Більше мені нічого про нього невідомо“, – каже активістка. 

Нагадаємо, 24 грудня на майдані Незалежності в Києві відбулась акція, метою якої було привернення уваги до долі цивільних полонених, що утримуються в російських в’язницях. Її організатором стала новостворена громадська організація “Цивільні в полоні”, яку очолює Карина Дячук.

Для звільнення наших близьких ми можемо залучити третю країну. І ми хочемо звернутися до Папи Римського Франциска, щоб він виступив цим гарантом. Ми дуже хотіли б, щоб цей меседж дійшов до адресата”, – заявила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter