“Хочемо звернутися до Папи Римського, щоб він виступив гарантом звільнення наших близьких”: рідні цивільних, яких викрали росіяни, провели акцію на Майдані

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

На Майдані Незалежності пройшла акція, метою якої було привернення уваги до долі цивільних полонених, що утримуються в російських в’язницях. Її організатором стала новостворена громадська організація “Цивільні в полоні”, яку очолює Карина Дячук.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINА.

Фото надані організаторами акції

Попри холод та загрозу ракетних обстрілів, до столиці приїхало чимало людей з різних областей, рідні яких і досі знаходяться в російських застінках. Серед мітингувальників були родини як військовополонених, так і цивільних. Кожен з них розповідав свою історію. Дехто тримав у руках плакати з фотографіями своїх близьких, яких вони не бачили багато місяців. Хтось просто загорнувся в українських стяг і скандував “Спочатку полонені, а потім аміак!” та “Всіх на всіх!”.

“Це наш перший мітинг. Ми плануємо зробити окремий захід лише для цивільних. Ця акція присвячена всім полоненим. Ми б дуже хотіли, щоб обміняли усіх полонених і наші рідні нарешті повернулися додому. Ми занепокоєні можливими домовленостями з росіянами щодо прокачки аміаку нашою територією, поки в них у заручниках знаходяться наші рідні та інші українські бранці”, – розповіла Карина Дячук.   

За її словами, звільнені українці часто розповідають про нестерпні умови перебування у російських в’язницях. Зокрема, вони наводять приклади того, як їх довго не годували та постійно піддавали тортурам.

До них навіть не пускають Червоний Хрест. Тому українські полонені знаходяться в страшних умовах. Більшість із нас навіть не знає, що з їхніми рідними: у якому вони фізичному стані та чи надається їм медична допомога. росіяни утримують у себе людей різного віку – від 20 до 80 років. Наприклад, літні люди, яких викрали окупанти, мають хронічні хвороби. Також у нас є випадки, коли вони забирали людей з психічними розладами. У нас усіх спільне горе, тому ми вирішили об’єднатися та триматися разом”­, – розповідає Карина.  

Цією акцією пані Дячук хотіла привернути увагу ЗМІ до проблем, пов’язаних зі звільненням цивільних. Їх найважче повернути додому, оскільки їх не обмінюють на військовополонених, навіть попри їхній статус полонених. Якщо їх почнуть обмінювати, то є ризик того, що надалі росіяни викрадатимуть ще більше цивільних, щоб обмінювати їх на своїх військових.

Тому з цивільними дуже складна ситуація. Ми хочемо, щоб нас почули та прислухались. Адже найважче звільнити з полону цивільних. І поки всі думають над тим, як їм допомогти, багатьох росіяни утримують вже 9 місяців. Вони скалічили життя цілим родинам. Коли окупанти заходили в будь-яке місто чи селище, вони одразу “гребли” усіх чоловіків. Серед незаконно ув’язнених росіянами українців є волонтери, медики, колишні військові, водії, які вивозили людей з окупованих територій, люди робочих спеціальностей тощо. Вони всі підтримували Україну, але так склалося, що на той момент вони навіть не воювали, а жили звичайним життям. Їхні сім’ї постійно знаходяться у стресовому стані, розшукуючи їх по російських в’язницях”, – розповіла активістка.

Пані Карина вважає, що для якнайшвидшого звільнення цивільних потрібно заручитися підтримкою якогось гаранта. Як приклад вона наводить Папу Римського Франциска.

Для звільнення наших близьких ми можемо залучити третю країну. І ми хочемо звернутися до Папи Римського Франциска, щоб він виступив цим гарантом. Ми дуже хотіли б, щоб цей меседж дійшов до адресата”, – додала вона.

Як зазначила Дячук, країна-окупант зазвичай звинувачує цивільних у тероризмі або перешкоджанні військовій спецоперації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter