Мешканець Хмельниччини відсудив у Росії 200 тисяч гривень за моральну шкоду через вплив великої війни

Дата: 02 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив скаргу місцевого мешканця, який вимагав від Росії моральної компенсації за те, що не висипається через постійні тривоги щодо ракетної небезпеки, має погані відносини з людьми та передчасно постарів. 

Про це йдеться в ухвалі суду. 

Ілюстраційне зображення людей у бомбосховищі. Фото: твіттер акаунт президента Латвії Едгарса Рінкевичса

У серпні минулого року чоловік звернувся до суду з проханням стягнути з українського уряду 1 гривню моральної шкоди через недобросовісністьі "моральна шкода, завдана порушенням прав на мир та правомірну, добросовісну і кваліфіковану діяльність органів державної влади України в частині добросовісності", а з російського уряду вимагав стягнути понад мільйон гривень моральної шкоди. 

Заявник переконував, що щоденно відчуває стрес через постійні повітряні тривоги та потребу довго бути в укритті. Усе це призвело, за його словами, до того, що він не спить вночі та здригається від виття сирени. Також він побоюється за своїх рідних, в нього погіршилися відносини з людьми, а “лідери громадської думки привели його до накопичення психологічного негативу, який явно прискорив природні процеси його старіння, що призвело до його передчасності”.

Чоловік вважає, що засоби масової інформації “торгують емоціями і є формою мародерства його дорогоцінного часу та порушенням його прав на свободу думки і слова”. Окрім цього він додав, що картини зруйнованих ракетними ударами будівель у рідному регіоні призвели до “додаткового дискомфорту та втрати віри в людяність загарбників”.

Спочатку Хмельницький міськрайонний суд відмовив чоловіку у задоволенні позову, але в апеляції його вимоги частково підтримали. Щодо компенсації від українського уряду, то суд вирішив, що матеріали справи не містять належних і допустимих доказів порушення.

Щодо РФ, то апеляційний суд постановив, що російська держава має виплатити чоловіку 200 тисяч моральної шкоди. 

Це не перше подібне рішення в Україні. Ще у 2022-му двоє мешканців Одещини відсудили у Росії понад мільйон гривень моральної компенсації. 

Нагадаємо, що близько десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, прогнозують у ВООЗ. 

Фотографія обкладинки: АР

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter