Мешканцям Криму та ОРДЛО дозволили віддалено проходити ідентифікацію для отримання пенсій

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів удосконалив механізм виплати пенсій та грошової допомоги для мешканців тимчасово окупованих територій, дозволивши їм віддалену ідентифікацію для отримання виплат. 

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Фото: apostrophe.ua

Задля відділеної ідентифікації слід авторизуватися в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду. Зробити це можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”). 

Для того щоб отримувати пенсії, згідно із законодавством, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є, та щомісяця перетинати лінію розмежування, щоб отримати виплати. З початком карантину цей процес значно ускладнився, адже роботу КПВВ у Криму та на Донбасі почали блокувати російські бойовики й окупаційна адміністрація півострова. 

Переважна більшість таких одержувачів – люди похилого віку, які просто не мають можливості чекати кілька місяців, щоб окупанти врешті вирішили надати їм дозвіл на перетин КПВВ. Тож можливість віддаленої електронної ідентифікації допоможе нашим громадянам з ТОТ зекономити час, гроші, а найголовніше – здоров’я”, – зазначила заступниця міністра з питань реінтеграції Інна Драганчук.

За період 2015–2016 років борг з пенсійних виплат тільки для жителів окупованого Донбасу сягнув 10,5 мільярда гривень, бо виплати припиняли приблизно 400 тисячам пенсіонерів. Люди могли не отримувати грошей місяць, а інколи, як розповідала Омбудсман Людмила Денісова, і навіть рік. За даними Мінсоцполітики, від початку конфлікту жителі ОРДЛО не отримали 90 мільярдів гривень пенсій.

З близько 4 тисяч скарг українців, які потерпіли від збройного конфлікту, що отримала Омбудсман минулого року, більшість стосувалася саме пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що нещодавно Ощадбанк продовжив дію платіжних карток внутрішньо переміщених осіб до 1 жовтня 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter