Мешканця Чехії, який під час демонстрації хотів зірвати прапор України з музею, засудили до умовного терміну

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Чехії засудили до чотирьох місяців умовного терміну Ярослава Попелка, який закликав зняти український прапор з Національного музею під час антиурядового протесту. Йому також заборонили перебувати в Празі впродовж 18 місяців.

Про це повідомляє видання České noviny.

Акція протесту проти бідності в Празі, березень 2023 року. Фото: ČTK / Kamaryt Michal
За даними журналістів, прокурор під час суду зазначив, що в середині березня на протесті “Чехія проти бідності” Попелка підбурював натовп увірватися в будівлю музею і зняти прапор України, який вивішували на знак солідарності з країною, що зіткнулася з російською агресією.

“Зрозуміло, що ваш інтерес полягав у тому, щоб розбурхати натовп, нагнітити ситуацію, нагнітити напругу і в такий спосіб спровокувати злочин”, – звернулася до Попелка під час засідання суддя Єва Швіглерова.

За її словами, своєю діяльністю чоловік переступив межі свободи слова.

Разом з тим засуджений своєї провини не визнав, оскільки він вважає недоречним прапор України – іноземної держави – на Національному музеї. Мовляв, цей символ “багатьом набридає”.

Спробу зірвати український прапор він також пояснив своїм переконанням, що Україна відповідальна за вторгнення військ Варшавського договору до Чехословаччини в 1968 році.

Він також висловив намір продовжити спроби зняти прапор з будівлі. Однак водночас він заявив, що не хоче жодного насильства.

Нагадаємо, у квітні поточного року в Чехії порушили кримінальну справу проти двох чоловіків, які прийшли на мітинг у центрі столиці країни Праги з російськими прапорами, георгіївськими стрічками та шевронами з літерою Z.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на початок березня 2023 року чеські суди ухвалили обвинувальні вироки дев’ятьом чеським громадянам через підтримку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter