У Чехії за підтримку російської агресії в Україні засудили 9 громадян

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Чеські суди від 24 лютого 2022 року винесли обвинувальні вироки дев’ятьом чеським громадянам через підтримку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Про це повідомило видання Euractiv.

Фото з відкритих джерел

У Чехії публічні заяви, у яких схвалюється агресія РФ в Україні, можуть вважатися кримінальним злочином.

Вісім з дев’яти обвинувальних вироків закінчилися умовними термінами, повідомив верховний державний прокурор Ігор Стржиж. За його словами, ще один обвинувачений отримав дев’ять місяців ув’язнення. Ним став чеський активіст, який у соцмережах поширював дописи із закликом ненависті до українців.

Якщо хтось публічно висловлює схвалення нападу Росії на Україну або підтримує її лідера на акціях протесту чи в соціальних мережах, за певних умов це може вважатися злочином. Злочин, пов’язаний зі схваленням або виправданням геноциду, карається позбавленням волі на строк від шести місяців до трьох років“, — наголосив Стржиж.

Крім того, звинувачення у схваленні агресії Росії пред’явили 58 особам, а у 90 справах відкрили кримінальні провадження.

Нагадаємо, наприкінці січня 2023 року чеські слідчі висунули звинувачення ексвчительці з Праги Мартіні Беднаржовій, яка під час уроку у квітні 2022 року висловилася про те, що в Києві нема війни, а українці вбивали російське населення на території Луганщини та Донеччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter