Заперечувала війну в Україні: чеській вчительці загрожує позбавлення волі

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Чеські слідчі висунули звинувачення ексвчительці з Праги Мартіні Беднаржовій, яка під час уроку у квітні 2022 року висловилася про те, що в Києві нема війни, а українці вбивали російське населення на території Луганщини та Донеччини.

Про це повідомляє чеське видання “Novinky”. 

Мартіна Беднаржова та школа, де вона працювала. Фото: Seznam.cz

Прессекретар прокуратури Праги Алеш Цимбала повідомив, що по цій справі 13 січня розпочалося кримінальне переслідування однієї фізичної особи за дії, які кваліфіковані як злочин заперечення геноциду, схвалення та виправдання геноциду. Слідство триватиме надалі.

Також Цимбала додав, що обвинуваченій загрожує від шести місяців до трьох років ув’язнення у разі подальшого судового розгляду.

“Якщо ви подивитеся на Київ, то побачите, що показують вуличні камери. Буквально вчора побачила картинку сучасного Києва. Таке враження, що там нічого не відбувається”, – сказала вчителька на записі, який зробив один з учнів.

Коли учні зазначили, що бачили в новинах, що у Києві відбулося влучання ракети, вчителька запитала їх, чи мають вони на увазі новини Чеського телебачення. Потім вона пояснила, що діти повинні шукати інформацію в різних джерелах, оскільки чеське телебачення нібито повʼязано з Соросом. 

На записі також чути, як жінка заявила, що з 2014 року українці вбивають російське населення на Донбасі.

“Ці росіяни були вбиті на Донбасі тільки тому, що вони були росіянами. І ліквідували їх фактично українські нацистські угруповання, підпалюючи їхні житла, здираючи з людей шкіру живцем, вбиваючи дітей і так далі. І це відбувається постійно, починаючи з 2014 року”, – заявила вчителька.

Сама вчителька заперечує протиправні дії або поширення брехні, кажучи, що вона лише представляла учням “перевірені та історично задокументовані факти”.

Однак після того, як запис оприлюднили, директорка школи Na Dlouhé lán Рената Ридлова заборонила вчительці виходити на роботу і хотіла особисто вручити їй повідомлення про звільнення.

Однак вчителька сказала, що не може працювати, і поскаржилася на стан справ у школі через адвоката. У листі вона також попросила покарати учня, який зробив запис. За її словами, він діяв з порушенням шкільних правил.

Своєю чергою директорка школи запевнила, що учень не отримає жодного покарання. Зрештою їй вдалося розірвати трудові відносини з Беднаржовою. У травні її остаточно звільнили.

Після цього влітку вчителька подала позов проти школи, стверджуючи, що її звільнення було незаконним.

Нагадаємо, що 26 жовтня окружний суд у чеському місті Кладно відправив двох відеоблогерів Патріка Тушела та Томаша Чермака до в’язниці через публічні ненависницькі висловлювання проти українців. 

У серпні цього року чоловіки транслювали в соцмережах у прямому ефірі відео, в якому зневажливо відгукувалися про українців та закликали проводити контрдемонстрації у відповідь на їхні акції в Чехії.

Зокрема, Чермак сказав: “Українці тут починають множитися, одна демонстрація за одною. Ми повинні діяти зараз, або ми підемо до біса”. У відео також було кілька образливих і нецензурних висловлювань на адресу українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter