У Чехії порушили кримінальну справу проти двох чоловіків, які прийшли на мітинг із російською символікою

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Чехії порушили кримінальну справу проти двох чоловіків, які прийшли на мітинг в центрі столиці країни Праги з російськими прапорами, георгіївськими стрічками та шевронами з літерою Z.

Про це пише місцеве видання Seznam Zprávy з посиланням на прессекретарку поліції Чехії Віолету Сіржіштьєву.

Джерело: seznamzpravy.cz
 

На демонстрації, яка відбулася 11 березня, чоловіки були в однакових спортивних светрах, взутті та з нашивками з буквою Z, російським прапором і георгіївською стрічкою.

Правоохоронці затримали їх вже після заходу, встановивши особи за допомогою записів з камер відеоспостереження.

За словами Сіржіштьєвої, поліція вже порушила кримінальні справи проти обох учасників демонстрації за підозрою у виправданні, підбурюванні до здійснення та схваленні геноциду.

Раніше експерт з екстремізму і професор факультету соціальних наук Університету ім. Масарика у Брно Мирослав Мареш у коментарі “Радіо Свобода” сказав, що декомунізація у Чехії після здобуття незалежності не відбулася, хоча такі спроби були. Наприклад, після падіння комунізму 1989 року тут намагалися прирівняти злочини нацизму до злочинів комунізму, але спроби не були вдалими. 

За його словами, в кримінальному кодексі Чехії заборона на використання символіки, яка підтримує злочинні рухи, прописана доволі загально, і коли справи доходили до суду, жоден із вироків не прирівняв значення комуністичних символів до нацистських.

Водночас під заборону за місцевим законодавством потрапляє уся символіка, що може трактуватися як підтримка будь-якої воєнної агресії.

Нагадаємо, що в березні учаснику незаконного збройного формування, що називає себе “самообороною Криму”, громадянину Росії Олександру Франчетті, екстрадиції якого з Чехії домагалася Україна, вдалося виїхати спочатку до Росії, а потім на тимчасово окуповану українську територію — до Автономної Республіки Крим.

Франчетті заявив, що він та його адвокати ввели в оману чеський суд. Його звільнили з-під варти 20 жовтня 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter