Мешканці окупованих територій можуть отримати український паспорт за допомогою свідків через відеозв’язок

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Після змін у законодавстві мешканці тимчасово окупованих територій (ТОТ) Криму, Півдня та Сходу України можуть отримати український паспорт. 

Про таку можливість нагадала адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

Альона Луньова. Фото: ZMINA

Правозахисниця нагадала, що в листопаді 2022 року змінився порядок встановлення особи для мешканців окупованих територій.

“Урядовці додали до законодавства такий шлях ідентифікації, як відеозв’язок. Тобто особа, якій уже виповнилося 18 років і яка не має паспорта громадянина України, має обов’язково пройти процедуру встановлення особи. За відсутності документів з фотокарткою така людина мала привезти свідків до Державної міграційної служби (ДМС). Зараз же Кабмін дозволив, щоб свідок міг підтвердити особу заявника засобами відеозв’язку”, – пояснила Альона Луньова. 

Тепер, як пояснила правозахисниця, якщо людина приїхала з ТОТ, а всі родичі в неї залишилися там, вони можуть свідчити для встановлення особи заявника або заявниці без виїзду з ТОТ чи перебуваючи в інших країнах. 

Фото ілюстративне

8 лютого голова ДМС Наталія Науменко повідомила, що співробітники Дарницького відділу Центрального міжрегіонального управління ДМС у Києві та Київській області змогли провести таку процедуру для 25-річної дівчини з Криму.

Вона розповіла, що, коли тій було 15 років, росіяни тимчасово окупували Кримський півострів. Тоді її батьки вирішили залишитися вдома, і на рідній землі дівчина не мала змоги оформити українські документи.

Наталія Науменко закликала звертатися до ДМС мешканців ТОТ, які мають схожу ситуацію.
 
“Вам потрібно звернутися до ДМС у вашому місті, мати при собі свідоцтво про народження та пройти процедуру встановлення особи із залученням родичів, сусідів тощо. У цьому випадку батьки дівчини через хворобу та матеріальні труднощі не мали можливості виїхати на материкову Україну для підтвердження особи своєї доньки, саме за допомогою відеозв’язку і вдалося встановити особу кримчанки та оформити їй довгоочікуваний український паспорт”, – пояснила очільниця ДМС. 
 
Вона запевнила, що команда міграційної служби України щодня докладає максимальних зусиль, щоб адаптуватися в умовах воєнного стану і кожен громадянин міг вчасно оформити та отримати життєво необхідні документи.
 
Напередодні ZMINA повідомляла, що з початку неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість отриманих кримчанами українських паспортів значно зменшилася. Також відомо, що лише 5 % дітей, народжених на тимчасово окупованих Росією територіях України, отримали українське свідоцтво про народження.
 
Нагадаємо, раніше ZMINA опублікувала інструкцію, про те як отримати, завершити оформлення чи продовжити дію закордонного та внутрішнього паспорта України під час війни.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter