Менш ніж 30% колективів шкіл повністю вакциновано проти ковіду

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні перед початком навчального року повністю вакцинованими проти коронавірусу є 185 тисяч освітян, або 29% загальної кількості колективів шкіл.

Про це повідомив начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти й науки України Юрій Кононенко в ефірі Громадського радіо.

Вакцинація освітян на Черкащині

Ще 145,5 тисячі освітян, або 23% загальної кількості колективів шкіл, отримали одну дозу вакцини. За словами Кононенка, цей показник можна схарактеризувати як “успішний”, водночас у Міносвіти не зупиняють роботи з пропагування вакцинації. 

Обов’язкової умови бути вакцинованими для початку роботу немає. Законодавство передбачає, що потреба у вакцинації 80% колективу шкіл вимагатиметься для очного навчання, якщо заклад буде в помаранчевій зоні. В іншому разі школи працюватимуть дистанційно. Нині всі заклади освіти в Україні в зеленій зоні”, – запевнив він. 

Відповідно до Дорожньої карти вакцинації, працівники сфери освіти є пріоритетною групою захисту. У Міносвіти вже заявляли, що в разі оголошення в областях жовтої та помаранчевої карантинної зони в очній формі працюватимуть лише ті школи, де кількість вакцинованих учителів перевищує 80%.

Попри наявні показники охоплення вакцинацією освітян навчальний рік в Україні має розпочатись у звичайному режимі. 

“З масковим режимом та дотримання соціальної дистанції”, – резюмував Кононенко. 

Вакцинація в Україні є безкоштовною та добровільною. Роботодавці не мають правових підстав примушувати працівників щепитись і притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову це робити. Ані школярі, ані освітяни також не муситимуть тестуватися на коронавірус, щоб продовжувати навчання та роботу. 

Нагадаємо, що минулого року в Україні через пандемію почала роботу Всеукраїнська школа онлайн. Уроки для школярів спочатку транслювали телеканали та ютуб-канал Міністерства освіти і науки, а згодом платформа перейшла на окремий сайт і тепер має застосунок.

Загалом після закриття шкіл на карантин у світі 463 мільйони дітей не змогли отримати доступу до дистанційного навчання, водночас освіта є одним з основних прав людини, що закріплено в статті 26 Загальної декларації прав людини. Дослідження Світового банку й Організації економічного співробітництва та розвитку свідчать, що рівень освіти людини прямо впливає на її доходи та зайнятість у майбутньому, а також на тривалість життя та соціальну залученість

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter