Меджліс просить українську владу активізувати роботу зі звільнення кримських політв’язнів

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Українська влада має активізувати роботу зі звільнення кримських політв’язнів, зокрема незаконно засуджених 21 вересня в тимчасово окупованому Криму кримськотатарських активістів Нарімана Джеляла, Азіза та Асана Ахтемових.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Меджліс кримськотатарського народу закликає президента та уряд України негайно включити до порядку денного переговорів Української держави зі своїми іноземними партнерами й міжнародними організаціями питання звільнення російськими окупантами всіх політв’язнів – жителів Криму, зокрема Нарімана Джеляла, Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова“, – мовиться в заяві.

Меджліс кримськотатарського народу також подякував парламентам та урядам держав, міжнародним організаціям та інститутам громадянського суспільства, політичним та громадським діячам, дипломатам, які засудили неправомірне та незаконне рішення російського окупаційного “суду” щодо Нарімана Джеляла, братів Ахтемових та інших політв’язнів – мешканців Криму з вимогами їхнього негайного звільнення.

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив в інтерв’ю Крим.Реалії, що має намір обговорити з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом питання звільнення Джеляла з російського ув’язнення.

Як відомо, ані цього року, ані минулого Росія не звільнила жодного бранця Кремля з Криму в межах взаємного обміну утримуваними особами або інших процедур. Останнє таке звільнення було у вересні 2019 року.

За даними Крим SOS, щонайменше 146 осіб в тимчасово окупованому Криму стали жертвами політично мотивованих переслідувань. Кримська правозахисна група повідомляє про щонайменше 127 сфальшованих кримінальних справ проти громадян України в Криму.  

Сумарний термін ув’язнення кримських політв’язнів збільшився до 1 158 років та 2 місяців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter