Медики з Житомирщини продали безкоштовних ліків онкохворим на майже пів мільйона гривень

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки викрила медиків Житомирського обласного онкологічного диспансеру, які змушували онкохворих купувати дорогі ліки в аптеках попри те, що медикаменти їм безплатно давала держава.

Про це повідомили в СБУ.

Корупційну схему організував завідувач одного з відділень онкоцентру спільно зі своїм колегою

Організував протиправну діяльність, за даними слідства, завідувач одного з відділень онкоцентру спільно зі своїм колегою. Медики призначали онкохворим лікування, а пігулки пропонували купувати в аптеках, куди заздалегідь продавали за пів ціни “списані” безкоштовні препарати.

“Препарати збували в декількох обласних центрах. Схема діяла щонайменше впродовж останніх пів року”, – повідомили правоохоронці. 

Під час обшуків у фігурантів справи вилучили майже пів мільйона гривень готівки та чергову партію з 50 упаковок, готових до “збуту”. Досудове розслідування в справі досі триває, а тому правоохоронці сподіваються виявити й інших причетних до схеми. 

Медіа на Житомирщині вже неодноразово розповідали про те, як медики в регіоні змушують онкохворих купувати ліки. Так, у вересні 2020-го до редакції видання “20 хвилин” зверталася ціла група таких осіб. Людей, за їхніми словами, замість справжніх ліків змушували купувати “якусь невідому речовину”.

Вилучені у зловмисників препарати

Журналісти стверджують, що скандали з підробними або неякісними ліками, а також з їхнім незаконним збутом онкохворим у Житомирі виникають регулярно. 

“Ще в далекому липні 2011 року лікарі в Житомирі продавали онкохворим ліки, які повинні видаватися безкоштовно. Таким чином вони заробили на хворих на рак близько 110 тисяч гривень”,розповідають вони.

У 2011 році жертвами цієї схеми стали 250 людей. Станом на квітень 2021-го в Житомирській області понад 30 тисяч осіб перебували на обліку в обласному онкодиспансері. Щорічно в закладі отримують лікування близько 7 тисяч людей. 

В Україні з 2017 року діє програма “Доступні ліки” за допомогою якої отримувати медикаменти безоплатно або з незначною доплатою спочатку могли пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу, але потім цей перелік розширили. За даними уряду, цією можливістю нині користуються щонайменше 2 мільйони громадян, а кількість аптек, що співпрацюють з програмою, сягає 10 тисяч. 

Також на початку минулого року МОЗ оприлюднило перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них є й послуги для ранньої діагностики онкозахворювань.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter