Медведчук проти Кіпіані: суд зобов’язав видалили з книги про переслідування Стуса слова про олігарха

Дата: 19 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Дарницький районний суд Києва зобов’язав видалити з книги “Справа Василя Стуса” авторства Вахтанга Кіпіані інформацію про голову “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав позивача.

Про це повідомив автор книги Вахтанг Кіпіані на сторінці у фейсбуку.

Медведчук подав до суду на Кіпіані та видавництво “Віват” ще у вересні минулого року. Претензії у проросійського олігарха викликала книга журналіста “Справа Василя Стуса”, у якій зібрали документи з шеститомної кримінальної справи проти дисидента, архівні документи зі справи (протоколи обшуків, допитів, листи, статті і т. д.), фотографії, статті Кіпіані, а також матеріали відомих дисидентів – Василя Овсієнка та Леоніда Бородіна.

Ім’я Медведчука, який виступав у ролі адвоката Стуса на процесі 1980 року, фігурує у книжці кілька разів, зокрема, автор ставить перед читачами питання, чи “юрист Медведчук боявся КДБ, чи просто завжди був циніком і аморальним типом”. 

Суддя Марина Олександрівна Заставенко дійшла висновку, що інформація про Медведчука у книжці є недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Медведчука на повагу до честі та гідності, а також недоторканості ділової репутації. Недостовірними назвали, зокрема, такі фрази: 

  • “розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук” (7 сторінка);
  • “є фактом, що наданого підтриманого держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук” (661 сторінка);
  • “чистка комуністичної системи адвокат Медведчук” (663 сторінка),
  • “Медведчук на суді визнав, що всі злочини, нібито вчинені його підзахисним, заслуговують на покарання” (664 сторінка);
  • “він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати” (664 сторінка);
  • “злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи” (664 сторінка).
Фото: espreso.tv

Суд заборонив поширювати інформацію, пов’язану з книгою, у медіа, а також використовувати інформацію з конкретних розділів книги, яка б дозволила ідентифікувати Медведчука як персонажа твору. Додатково Кіпіані та ТОВ “Віват” мають сплатити на користь Медведчука судовий збір у розмірі 768,4 гривні з кожного.

Нагадаємо, що Медведчук активно намагається приховати свою роль у справі Василя Стуса, якого радянська влада відправила на п’ять років до в’язниці за антирадянську діяльність. У серпні минулого року адвокати політика вимагали видалити з фільму “Заборонений” про життя поета сцену процесу, де фігурував Медведчук.

Через згадку про справу Стуса Медведчук подав до суду й на видання “Букви”. Голові ОПЗЖ не сподобалося формулювання журналістів: “Медведчук під час судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого”.

Фото на обкладинці: espreso.tv

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter