Донецькі правозахисники виявили проблеми з лікуванням ув’язнених

Дата: 30 Березня 2015
A+ A- Підписатися

В установах виконання покарань нове медобладнання не завжди можна використовувати через брак відповідних приміщень. У лікарні Донецької ВК-124 багато років не працює вантажний ліфт, і тяжкохворих переносять сходами.

Як повідомляють правозахисники “Донецького меморіалу” у щорічній доповіді “Дотримання прав ув’язнених в Україні – 2014”, як і в попередні роки, зусилля, які докладає Державна пенітенціарна служба України для поліпшення ситуації, не співмірні з масштабом проблеми. Позитивні зміни у сфері надання медичних послуг є, але вони майже не впливають на загальну ситуацію.  

У відомстві зазначають, що за останні два роки було закуплено нове медобладнання для установ виконання покарань. Але це не впливає на залежність медиків від адміністрації установ, говорять правозахисники. Як і раніше, існує можливість відмовляти засудженим у медичній допомозі на більш сучасному обладнанні та приховувати сліди побиття засуджених.

Іноді таким обладнанням просто не можна скористатись: наприклад, в одній з установ виконання покарань придбали сучасну цифрову рентген-установку, але вона не може розпочати роботу, бо для цього треба обладнати спеціальне приміщення, а на це немає коштів. І дороге обладнання, за придбання якого звітувались, фактично не працює.

У лікарні в Донецькій ВК-124 багато років не працює вантажний ліфт, і медики тяжкохворих осіб переносять сходинками. Про будь-які спроби виправити ситуацію невідомо, але пояснення адміністрації стандартні: коштів на ремонт ліфту не виділяють“,  – повідомляється у доповіді. 

За запевненнями держави, лікарі територіальних установ охорони здоров’я зобов’язані проводити медичний огляд особам, що перебувають у СІЗО, для виявлення тілесних ушкоджень або захворювань. Всі записи нібито аналізуються та негайно вживаються заходи зі шпиталізації осіб, якщо лікарі дають відповідні рекомендації. Але підтверджень того, що такого порядку дотримуються завжди, не виявлено, зазначають правозахисники. 

Нагадаємо, представники групи моніторів “Національного превентивного механізму” та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, які відвідали місця несвободи у зоні АТО, повідомили, що державні структури не забезпечили вчасну евакуацію людей з місць несвободи на Донбасі. Постачанням харчів і ліків, а також евакуацією людей займаються переважно керівники закладів та волонтери.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter