Апеляційний суд обмежив права транссексуалів на зміну статі

Дата: 01 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Normal
0

false
false
false

RU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Обычная таблица”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Допоки транссексуальні особи мають дітей до 18-ти років і не мають постійного місця проживання та роботи – змінювати стать їм заборонено. Так вирішив Київський апеляційний адміністративний суд, підтримавши апеляційну скаргу Міністерства охорони здоров’я про дійсність протипоказань щодо зміни статевої належності відповідно до наказу МОЗу № 60.

Своє рішення апеляційний суд обґрунтовує недостатністю доказів з боку позивачки – транссексуальної жінки, яка тільки планує подавати документи на розгляд Комісії з питань зміни (корекції) статевої належності. Про це інформує кореспондент Центру інформації про права людини.

Позивачка, яку підтримують юристи ГО “Громадянська ініціатива “Т-ема”, оскаржуватиме вирок у суді касаційної інстанції.

“Водночас я подаватиму документи на Комісію з питань зміни статі, завідомо знаючи, що мені відмовлять… якраз через ці протипоказання: бо маю неповнолітню дитину і наразі відсутнє постійне місце проживання. Якщо в касації нам відмовлять, тоді ми подаватимемо до Європейського суду з прав людини – але скільки часу це мине… Три-чотири роки без права на зміну статі”, – коментує позивачка.

Цей судовий процес триває близько року. 19 січня 2015 року Окружний адміністративний суд м.Києва задовольнив позовні вимоги проти Міністерства охорони здоров’я України про визнання невідповідним правовим актам вищої юридичної сили і недійсним п.3 Медико-біологічних і соціально-психологічних показань для зміни (корекції) статевої належності. Справа проходила за участі громадської організації “Громадянська ініціатива “Т-ема” та за підтримки Фонду стратегічних справ Коаліції з протидії дискримінації в Україні.

Також окружний суд у своєму рішенні визнав право на гендерну ідентичність як складову частину права на повагу до приватного життя.

Та апеляційний суд вирішив інакше. Незважаючи на відсутність доказової бази з боку апелянта, що в залі судового засідання публічно було підтверджено самим представником МОЗу, та наявність наукових висновків спеціаліста – члена Комісії з зміни (корекції) статевої належності, які підтверджували доводи позивачки, апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції.

Нагадаємо, нещодавно правозахисники попросили спеціальних доповідачів звернутися до уряду України з приводу захисту прав транссексуальних людей. Неурядові організації виступили із заявою про те, що під час проходження трансгендерними людьми процедури “зміни/корекції статевої належності” у державних психіатричних закладах різних міст України порушують права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter