Поліція склала протокол щодо учасника маршу на честь СС “Галичина” за нацистське вітання 

Дата: 02 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Київські поліцейські склали адміністративний протокол щодо чоловіка, який використав нацистське вітання під час маршу на честь СС “Галичина” 28 квітня. Учасник події водночас запевняє, що його жест “вирвали з контексту прокремлівські ЗМІ”. 

Про складання протоколу повідомляє відділ комунікації поліції столиці. 

Фотографію учасника заходу, який використав заборонене нацистське вітання, поліцейські виявили під час моніторингу інтернету.

“Працівники поліції встановили, що нацистське вітання використав житель Київської області, 1985 року народження. На чоловіка складено адміністративний протокол за ст. 173 (“Дрібне хуліганство”) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Чоловік в присутності понятих від підпису протоколу про адміністративне правопорушення відмовився. Матеріал буде скеровано до суду для подальшого прийняття рішення”, – йдеться в повідомленні.

У ньому додають, що слідчі також розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436-1 (“Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”) Кримінального кодексу України. 

Володимир Кошовенко, чоловік, щодо якого склали протокол, водночас заявляє, що він насправді не “зігував”, а його жест “вирвали з контексту”. 

“На жаль, промосковське лайно, телеканал “Наш”, показало мої жести як щось, схоже на незігу. На відео чітко видно, що рука лежить на серці, потім піднята до долу і знову на серці. Насправді я не мав на меті робити незігу, а просто [хотів] сфотографуватись”, – розповів чоловік у своєму фейсбуку. Допис, однак, наразі недоступний. 

Учасник маршу каже, що тримав пальці у формі тризубу. Спершу Кошовенко визнав свою провину та вибачився, утім згодом видалив це речення зі свого допису, пише телеканал 24. 

Раніше депутат від ОПЗЖ Вадим Рабінович заявляв, що подав депутатське звернення в поліцію через “зігування” на марші.

Нагадаємо, що народні депутати фракції “Слуга народу” з трибуни парламенту засудили марш із нагоди річниці створення дивізії СС “Галичина”, який відбувся в Києві 28 квітня. Вони також обурилися тим, що місцева влада не заборонила його. Негативно щодо події висловилася низка українських політичних діячів, послиня Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, а також речник Міністерства закордонних справ Ізраїлю Ліор Хаят. Вони вбачають у марші “прославлення нацизму”. Прихильники події натомість кажуть, що Україна має вшановувати тих, хто боровся за її самостійність, а Нюрнберзький процес не виявив причетності СС “Галичина” до каральних операцій і воєнних злочинів бойових формувань СС. 

Марш також засудили в Офісі президента та МЗС України. 

Читайте також: Марш на честь СС “Галичина” обурив українську владу та іноземних політиків: що йому закидають?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter