Марш на честь СС “Галичина” обурив українську владу та іноземних політиків: що йому закидають?

Дата: 30 Квітня 2021 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

Народні депутати фракції “Слуга народу” з трибуни парламенту засудили марш з нагоди річниці створення дивізії СС “Галичина”, який відбувся в Києві 28 квітня. Вони також обурилися тим, що місцева влада не заборонила його. Негативно щодо події висловилася низка українських політичних діячів, послиня Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, а також речник Міністерства закордонних справ Ізраїлю Ліор Хаят. Вони вбачають у марші “прославлення нацизму”. Прихильники події натомість кажуть, що Україна має вшановувати тих, хто боровся за її самостійність, а Нюрнберзький процес не виявив причетності СС “Галичина” до каральних операцій і воєнних злочинів бойових формувань СС. 

ZMINA зібрала головні реакції на подію.

Фото: Громадське

Хто вийшов на марш і як на нього відреагували

Марші на честь Української дивізії січових стрільців “Галичина” відбувся в Києві ввечері 28 квітня. За інформацією Громадського, участь у ньому взяли близько 500 людей. До заходу долучилися організації “Суспільство майбутнього” (колишня праворадикальна організація “С14”), “Правий сектор”, представники ВО “Свобода”, онуки ветеранів дивізії СС “Галичина” та спілки ветеранів АТО.

Учасники пройшли колоною від метро “Арсенальна” до майдану Незалежності, тримаючи в руках символи СС “Галичина”, прапори України та добровольчих батальйонів. Вони скандували гасла на кшталт “Слава Україні!” та “Памʼятай, чужинець, тут господар – українець!”.   

Наступного дня з трибуни Верховної Ради депутат Данило Гетманцев засудив проведення маршу. Політик заявив, що все пов’язане з СС і Військово-поліційна організація Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії. Утворена 4 квітня 1925 року як захисні загони партії. Повна назва — Захисні загони Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії (нім. Schutzstaffel der NSDAP). Протягом 4 липня 1934 — 8 травня 1945 року існувала як окрема парамілітарна організація в складі збройних сил Німеччини. Брала участь в організації Голокосту., – це злочин: 

“За 10 днів ми святкуватимемо одне з найбільших свят у нашій історії – День перемоги. Ця перемога зі сльозами на очах, яка далася нашому народу мільйонними жертвами під час Другої світової війни. Це особисте свято для багатьох сімей… СС – це злочин, визнаний усім людством за своїм визначенням, усе, що пов’язане з СС, – це злочин… Хочу подякувати всім присутнім, своїй фракції за незмінну позицію в засудженні нацизму, і ми обурені мовчанням Київської міської влади, яка не засудила цю акцію й дала можливість її проводити”, – проголосив Гетманцев.  

Нардепи також ушанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих унаслідок “нацизму”. 

Крім того, спікер ВР Дмитро Разумков під час брифінгу в четвер заявив, що вбачає в марші “пропаганду нацизму” та переконаний, що Україні не потрібно популяризувати жодні війська СС: 
 
“Вважаю, що будь-яке порушення закону, пропаганда нацизму, пропаганда військ вермахту на території нашої держави, точно [нічого] не додає нам ні всередині суспільства, ні за кордоном… Така сама реакція в мене була б і на марш на честь військ НКВС”.
 
Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко теж акцентував, що марш може підпадати під низку статей, зокрема щодо пропаганди тоталітарних режимів. За його словами, організатори начебто заявляли, що “проведуть марш вишиванок, патріотичних сил, тобто все називалося не в контексті дивізії військ СС “Галичина”.
 
Негативно щодо маршу висловилася й послиня Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, а також речник Міністерства закордонних справ Ізраїлю Ліор Хаят. 
 
“Ми занепокоєні парадом, який відбувся в самому центрі міста Києва, з нагоди створення дивізії СС “Галичина”. Підрозділи СС Ваффен були причетні до злочинів, що сталися під час Голокосту. Ми засуджуємо продовження прославлення нацистських колабораціоністів і сподіваємося, що український уряд однозначно засудить усі подібні явища та не допустить їхнього повторення”, – написав у своєму твіттері Хаят.
 
Ще раніше проведення події розкритикував голова Інституту національної пам’яті Антон Дробович у дописі на своїй фейсбук-сторінці:
 
“Глорифікація військ СС – це неприпустимо для європейської країни, і я впевнений, що цього не підтримує абсолютна більшість українців. […] Не розумію, чим завинили вишиванки, що їх використовують під час маршів на честь нацистських військових підрозділів. Уже б ішла ця маргінальна група в галіфе чи в чому там ходили любителі фюрерів”

Пізніше, коментуючи марш в ефірі “Україна 24”, Дробович додав щодо участі українців у дивізії: 

Ми можемо міркувати, проводити наукові заходи, розбиратися в цілях, причинах і мотивах, чому люди між двома тоталітарними режимами вибирали один, а не інший. А хтось узагалі йшов у повстанці і проти тих, і проти інших. Це треба дослідити, вивчати і про це говорити. 

Водночас він наголосив, що “такі марші на славу нацистського військового підрозділу, скільки б патріотів у ньому ні служило, – це неприпустимо”. Дробович також висловив переконання, що Росія використає марш у своїх пропагандистських цілях. 

Подію, дійсно, охоче висвітлювали в прокремлівських медіа Росії. Зокрема, публікували реакцію на захід Дмитра Пєскова, прессекретаря президента РФ. Той заявив, що “українські націоналісти, які вийшли на марш на честь дивізії СС “Галичина”, не приховують, що можуть знову почати бойові дії в Донбасі”.   

Чому дивізія викликає неоднозначні реакції 

Українська дивізія січових стрільців “Галичина”, або 14-та гренадерська дивізія військ СС “Галичина”, входила до складу військ Ваффен-СС Німеччини у 1943–1945 роках.  Її існування є однією з контроверсійних сторінок в історії України.

Так, один з учасників маршу, представник громадської організації “Сокіл” Руслан Андрійко зазначив у коментарі Громадському, що ця “частина нашої історії може комусь не подобатися, однак він вважає, що всі, хто боровся з жовто-блакитним прапором за самостійну державу Україна, заслуговують на вшанування”:

“Навіть якщо вони боролися не в білих рукавичках. Це війна”.  

Як пише “Радіо Свобода”, частина добровольців розглядала перебування в дивізії СС “Галичина” як можливість здобути військовий досвід і зброю для того, щоб перейти до Української повстанської армії (УПА). На той момент вона не мала можливості вишколити й озброїти таку кількість вояків: 

Інші сподівалися, що дивізія стане основою для формування українських військових частин для боротьби з СРСР. Були й такі, що вступали до лав дивізії, щоб уникнути примусового вивезення на роботу до Німеччини чи покинути території, на які могли невдовзі повернутися радянські війська. Певну частину вояків до “Галичини” мобілізували примусово. 

Видання додає, що з’єднання і частини Ваффен-СС дійсно брали участь не тільки в боях на фронті, але й у каральних операціях і воєнних злочинах. Сама СС визнана злочинною. Однак стосовно дивізії “Галичина” ні Нюрнберзький процес, ні Комісія Дешена (створена в Канаді для розслідування можливої присутності в країні воєнних злочинців, зокрема вихідців з України й країн Балтії) не виявили причетності до таких подій. Хоча дивізія “Галичина” й була невід’ємною частиною самої СС, а її бійці присягали на вірність Адольфу Гітлеру. 

Водночас, ексголова Українського інституту національної пам’яті, наразі депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович вбачає в членах дивізії жертв Другої світової війни.  

“Такі складні історичні питання не оцінюються [категоріями] “добре” або “погано”. Я вважаю, що це одні з жертв Другої світової війни. На жаль, українці були змушені воювати за чужі, німецькі інтереси, які воювали проти інших українців у Червоній армії, які водночас теж були змушені воювати за чужі інтереси. Я не готовий підтримувати [марш]”, – заявив він у коментарі виданню “Вести” перед проведенням маршу. 

Ще у 2017 році до В’ятровича позивалися через його заяву про те, що символіка дивізії СС “Галичина” не підпадає під закон про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів в Україні й заборону їхньої символіки.

У травні минулого року ж Окружний адміністративний суд Києва визнав цю заяву незаконною та зобов’язав інститут “утриматися від розповсюдження подібних висновків”. Однак судді відхилили позовні вимоги, зокрема про те, щоб “заборонити пропаганду символіки СС “Галичина” і офіційно спростувати заяву В’ятровича.  

Раніше ZMINA писала про створення Українською Гельсінською спілкою з прав людини бази символів ненависті. Так, до неї укладачі внесли й емблему СС “Галичина”, стосовно якої зазначають, що цей “символ сьогодні досить поширений в Україні та використовується для демонстрації націоналістичних ультраправих поглядів”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter