Майже 70% українців вважають, що Крим анексовано

Дата: 03 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Близько 70% громадян України вважають, що Крим анексовано Росією. 42,5% говорять, що потрібно порушувати питання про повернення Криму вже сьогодні, оскільки там перебувають українці і кримські татари, які потребують захисту.

Як пише “Інтерфакс-Україна“, про це сьогодні повідомила директор Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Ірина Бекешкіна на прес-конференції.

Дані соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з соціологічною службою “Ukrainian Sociology Service”, свідчать про те, що 69% респондентів вважають Крим українською територією, що анексована Російською Федерацією.

14% вважають півострів територією Росії, при цьому 8% з них вважають, що включення Криму до складу РФ є законним, решта 6% упевнені, що приєднання було нелегальним.

10% населення вважає, що Крим не належить ні Росії, ні Україні, 8% не змогли відповісти на запитання.

Півострів вважають анексованою територією майже в усіх регіонах України, крім Донбасу – там лише 22% мешканців сприймають Крим як територію України, яка стала об’єктом анексії з боку Росії.

69% респондентів вважають, що потрібно піднімати питання про повернення Криму до складу України, 42,5% з них говорять, що треба робити це вже сьогодні, бо на цій території проживають українці і татари, які потребують захисту. Ще 27% вважають, що піднімати це питання необхідно, але не зараз.

24% респондентів вважають, що повернути Крим можна в результаті проведення ефективних внутрішніх реформ в Україні та підвищення рівня добробуту, 21% – що повернення Криму відбудеться внаслідок погіршення внутрішньополітичної та економічної ситуації у Росії, тобто без зусиль з боку України.

14% опитаних вважають, що повернути Крим можна тільки військовим шляхом, 13% – за допомогою міжнародного тиску і санкцій Заходу щодо Росії. 16% не бачать жодних способів повернення півострова.

Всього з 25 грудня 2014 року по 15 січня 2015 року було опитано 4413 респондентів, опитування не проводилося в Луганській області та в Криму. Похибка вибірки становить 5%.

Нагадаємо, соціолог Олексій Шестаковський розкритикував опитування кримчан, проведене компанією GfK, згідно з яким 82% мешканців півострова підтримали анексію. Експерт назвав його правдивим настільки ж, наскільки і результати “референдуму” про приєднання Криму до Росії. Він зазначив, що опитування проводилося тільки серед жителів міст з населенням від 20 тисяч, що нерепрезентативно для Криму, а похибка у 3,5% при вибірці у 800 людей говорить про недбале ставлення до дослідження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter