Майже в 90% справ українські суди скасовують штрафи від ТЦК

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

З моменту запровадження нових правил щодо порушення військового обліку українські суди розглянули щонайменше 34 справи, у яких громадяни намагались оскаржити штрафи від ТЦК. У переважній більшості випадків – 30 справ – суди ухвалили рішення на користь позивачів, анулюючи штрафи. Лише в чотирьох випадках суди відмовили позивачам і залишили штрафи чинними.

Про це повідомляє “Опендатабот”.

Найбільше скасувань стосувалося порушень, які трапилися до набуття чинності змін у законодавстві. Суди враховують, що закон не має зворотної дії, тобто не дозволяє покарати за старе правопорушення за новими правилами. Так, наприклад, відбулося в єдиній наразі справі, де штраф оскаржувала жінка-медикиня. На момент отримання нею медичної освіти обов’язку ставати на облік не було, тому суд скасував штраф.

У 20% випадків штрафи оскаржували через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів правопорушення. Наприклад, чоловік оскаржив штраф за неперебування на військовому обліку, оскільки за два тижні до цього отримав тимчасове посвідчення про взяття на облік.

В іншому випадку чоловік, який прийшов до ТЦК для уточнення даних, отримав штраф. Проте представники ТЦК не змогли довести вчинення правопорушення і пропустили строки, за які можна було притягнути до відповідальності, тому суд анулював штраф.

Варто зазначити, що йдеться лише про штрафи за порушення військового обліку відповідно до змін у статті 210 КУпАП, ухвалених у травні 2024 року. За такі порушення можуть накласти штраф від 17 до 25 тисяч гривень.

З початку року виконавчій службі передали понад 12 тисяч штрафів за порушення військового обліку від ТЦК та СП. Перевірити наявність можливих штрафів від ТЦК можна через “Опендатабот“.

Раніше ZMINA писала, що Солом’янський районний суд Києва задовольнив позов військовозобов’язаного чоловіка та скасував штраф у 17 тисяч гривень за нібито повторне порушення правил військового обліку. Суд постановив, що обов’язок військовозобов’язаного прибути до ТЦК має виконуватися виключно на підставі виклику, попередньо доведеного до відома військовозобов’язаного. Судді посилалися на постанову Верховного Суду від 18 липня 2020 року в справі №216/5226/16-а. У ній ідеться, що сама постанова без обґрунтування доказами не дає підстав для висновку про вчинення позивачем адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, протягом двох місяців, що виділили автори нового закону про мобілізацію для оновлення даних військовозобов’язаними, через ЦНАП, ТЦК та СП, а також додаток “Резерв+” свої дані оновили 4,6 мільйона людей. 

Точну кількість чоловіків в Україні, яких можна призвати до лав війська, назвати складно, втім цього року видання Texty.org оцінювало їхню кількість у близько 5 мільйонів. У Міністерстві оборони, коли кількість тих, хто оновив дані, сягнула більш ніж двох мільйонів, казали, що серед цих людей до призову придатні лише 1,1 мільйона. 

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter