Майже три тижні немає зв’язку з журналістом Ремзі Бекіровим. Він повідомляв, що перебуває в ШІЗО

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Громадянський журналіст Ремзі Бекіров перестав виходити на зв’язок із сім’єю з 2 жовтня. Рідні не мають з ним зв’язку майже три тижні.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповіла його дружина Халіде Бекірова.

Ремзі Бекіров

Останній лист із виправної колонії №33 Абакана, де перебуває її чоловік, надійшов у день судового засідання, де розглядалася касаційна скарга журналіста. Відтоді він їй не писав. За два з половиною місяці, що Бекіров утримується в колонії, йому також жодного разу не дали зателефонувати до сім’ї.

“Я, як його дружина, сильно переживаю за нього. Я не знаю, що з ним, де він зараз перебуває, чи тримають його знову в ШІЗО. Тому що на той момент, коли він писав останній лист, 2 жовтня, до цього він постійно перебував у штрафному ізоляторі, причому за абсолютно необґрунтованими звинуваченнями”, – розповіла Халіде Бекірова.

Вона також зазначила, що написала скарги до прокуратури та Федеральної служби виконання покарань і чекає від відомств відповіді.

“Я вимагаю, щоб вони щось зробили, щоб перестали чинити тиск на мого чоловіка. Я вважаю, що цей [тиск] відбувається через його погляди, через те, що він є політичним в’язнем, а також журналістом”, – додала дружина Ремзі Бекірова.

Після етапування до виправної колонії №33 на початку серпня 2024 року журналіста практично безперервно тримають у штрафному ізоляторі (ШІЗО), вказують у громадському об’єднанні. На момент 20 вересня він перебував в ізоляторі місяць.

З перервами на кілька днів карантинної камери та загальний загін його поміщали до ШІЗО під різними приводами: за те, що не вдягнув головний убір, коли вийшов на вулицю; за те, що не назвав своїх установчих даних працівникові колонії; через те що не привітався з наглядачем.

Також йому дали 10 діб за порушення порядку дня: вночі відлучився зі спального місця читати молитву.

“Він перший із кримських політв’язнів, хто сидить у цій колонії. За ним уважно спостерігають, морально тиснуть на нього. Але всі ці причіпки – це не причини, щоб поміщати його до ШІЗО. Йому не дають можливості писати листи, телефонувати, тому ми не отримуємо від нього новин”, – розповідала Халіде Бекірова.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст “Кримської солідарності”, кореспондент інтернет-видання “Грани.ру”. Вів стріми політично мотивованих переслідувань щодо жителів півострова. Крім того, Ремзі є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім’ям кримських політв’язнів.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи.

Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської “справи кримських мусульман” – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачувалися за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”). Базаров – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”). Всім фігурантам справи також було висунуте обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські тюремники відмовилися повідомити рідним, до якої колонії етапували Ремзі Бекірова з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ).

Читайте також

“Батько до смерті так і не дізнався, де зараз Раїм”: навіщо росіяни етапують кримських політв’язнів у віддалені колонії Росії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter