Майже порівну українців не проти та проти самосуду щодо воєнних злочинців

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 46% опитаних українців вважають самосуд щодо винних у воєнних злочинах виправданим, 51% – протилежної думки. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Zurab Kurtsikidze / Efe

Соціологи опитали 2 тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. 

Дослідники, кажуть, що рівень сприйняття самосуду щодо винних у воєнних злочинах є неоднозначним. 

Поцікавилися соціологи й ставленням до колаборантів. Найчастіше опитані зараховували до колабораційної діяльності перебування на керівних посадах в органах окупаційної влади (50%), військову службу в лавах окупаційних збройних сил (47%), участь в організації т.з виборів та референдумів (46%), службу в правоохоронних, судових органах (32%), перебування на будь-яких посадах в органах окупаційного місцевого самоврядування. 

Щонайменше 54% опитаних вважають, що не варто застосовувати обмеження в правах (право голосувати, обіймати певні посади, вести господарську діяльність) для мешканців окупованих територій, а ще 43% – мають протилежну думку. З тим, що отримання російського громадянства може бути виправданим, однозначно погоджується 10% респондентів, ще 39% – радше погоджуються, а 46% – не погоджується. 

61% респондентів вважає, що ступінь та некримінальні форми покарання за колабораційну діяльність має визначати суд, а 66% респондентів вважають, що покаранням за взаємодію з окупаційною владою може виступати обмеження в обійманні певних посад. 

Для майже половини опитаних (47%) поняття справедливості в контексті військової агресії РФ проти України означає покарання винних у воєнних злочинах, для 30% – встановлення правди щодо всіх подій, а ще для 17% – компенсація збитків усім потерпілим.

Нагадаємо, що під час другого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва в співпраці з Центром прав людини ZMINA, дослідники називали рівень підтримки самосуду серед українців тривожним: 38% казали, що самосуд припустимий за певних обставин, а ще 12% – що самосуд є цілком виправданим та прийнятним.

Після початку повномасштабного вторгнення соціологи також уже запитували про ставлення українців до самосуду. Одне з останніх досліджень показало, що понад половину, наприклад, проти самосуду на деокупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter