Майже після року арешту в Росії депортованого українця оштрафували за “виправдання тероризму”

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Суд у Калінінграді оголосив обвинувальний вирок українцю Іллі Гібескулу – він нібито виправдовував тероризм у соцмережі “ВКонтакте”. За це йому призначили штраф у розмірі 60 тисяч російських рублів. 

Про це повідомили “Север.Реалії” з посиланням на знайомого Іллі.

Ілля на одному з судових засідань у РФ

Балтійський флотський суд оголосив вирок 28 лютого. Сторона обвинувачення просила призначити штраф у 500 тисяч російських рублів. Однак через те, що Ілля майже рік пробув під арештом – від 28 квітня 2023 року – судді знизили суму штрафу до 60 тисяч.

Іллю затримали минулого року на кордоні Росії та Польщі. До РФ він потрапив у перші місяці повномасштабного вторгнення – його разом з родиною депортували з окупованої Волновахи, що на Донеччині. Деякий час він жив з сім’єю у Воронежі та збирав гроші на виїзд з Росії. 

У квітні 2023 року Ілля приїхав до Калінінграда. Там він спробував сісти на автобус до Польщі, однак водій не пустив його в салон, оскільки у хлопця при собі була тільки ID-карта. Тоді він купив ровер та спробував перетнути піший кордон. Цього разу йому відмовили вже польські прикордонники – мовляв, не могли його пропустити без закордонного паспорта.

Іллю відвели назад до російського пропускного пункту, де його затримали працівники ФСБ. Наступного дня суд у Калінінграді оголосив, що хлопець буцімто викрикував нецензурні слова в громадському місці. За це його заарештували на 15 діб. 

Поки Ілля був під арештом, на його сторінці у соцмережі “ВКонтакте” з’явилися дописи у підтримку полку “Азов”, який у РФ визнано терористичною організацією, інтерв’ю Джохара Дудаєва та репости з групи “Русский националист”. Попередні дописи на сторінці Іллі були ще у 2019 році. Це стало причиною цього разу вже кримінальної справи проти Іллі – за “виправдання тероризму”.

Поки тривало так зване “розслідування”, на Іллю тисли психологічно та змушували оговорити себе. Силовики заявляли, що за зізнання вони допоможуть йому зменшити строк, а у випадку відмови його залякували катуваннями та тривалим строком ув’язнення. Після понад пів року такого тиску хлопець був змушений взяти на себе вину.

Нагадаємо, в кінці січня у Ростові затримали двох мешканців Донецька. Вони начебто збирали інформацію про російські війська в Ростові та передавали її ЗСУ. Однак ще влітку минулого року в місцевих донецьких групах у соцмережах з’явилася інформація про зникнення цих юнаків. Відтоді про них не було нічого відомо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter