У Донецьку влітку зникли двоє юнаків, а за пів року їх буцімто затримали в Ростові за держзраду

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Двоє юнаків зникли в Донецьку влітку 2023 року. Однак у січні 2024 року російські спецслужби опублікували відео нібито їхнього затримання в Ростові. Силовики РФ вважають викрадених хлопців громадянами Росії та звинувачують їх у державній зраді. 

Про це повідомляють у ФСБ РФ.

Наприкінці липня 2023 року в донецьких телеграм-каналах з’явилося повідомлення про зникнення двох юнаків – Віктора Захарова та Микити Полозова. Востаннє, як ідеться в оголошеннях, їх бачили 26 липня біля школи №83 в Донецьку. 

У січні 2024 року російські пропагандистські джерела з посиланням на Центр громадських зв’язків ФСБ Росії опублікували відео затримання двох юнаків. Їхніх імен не називали ані в ролику, ані в повідомленнях російських ЗМІ. Однак у хлопцях можна впізнати зниклих донеччан.

Фото з оголошення про зникнення юнаків

У ролику видно, що хлопців затримують уночі біля, ймовірно, військового об’єкта. З машини спецслужбовці їх виводять уже вдень. В одного із затриманих видно невелику рану на скроні. Зап’ястки в обох перемотані скотчем. Їх виводять з машини попід руки, зігнутими, голови в юнаків опущені.

Росіяни заявляють, що затримані нібито за власним бажанням зв’язалися з українськими спецслужбами та погодилися збирати й передавати інформацію про російські війська. Зокрема, за даними російських силовиків, юнаки вже буцімто встигли передати своєму куратору інформацію про розташування військової техніки та самих службовців у Південному військовому округу. За це вони ніби отримали грошову винагороду.

Росіяни називають затриманих юнаків росіянами, тож і справу на них завели за статтею 275 – державна зрада. Ця норма передбачає покарання до довічного терміну ув’язнення.

Нині юнаки перебувають під вартою, однак де саме їх утримують – невідомо. 

Нагадаємо, навесні минулого року на кордоні РФ та Польщі росіяни затримали 19-річного українця, який виїжджав з окупації. Спочатку його відправили під арешт на 15 діб нібито за порушення громадського спокою. Та поки юнак відбував це покарання, його звинуватили у виправданні тероризму. Протягом так званого “слідства” на хлопця тисли психологічно та знущалися фізично – змушували підписати зізнання. Через пів року затриманий підписав те, що вимагали росіяни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter