Майже 30 тисяч українців отримують замісну підтримувальну терапію

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні понад дві сотні закладів охорони здоровʼя забезпечують замісною підтримувальною терапією майже 30 тисяч пацієнтів.

Про це розповіли у МОЗ. 

Фото: aph.org.ua

Така терапія є найдієвішим методом лікування опіоїдної залежності та доступна в Україні вже 20 років. 

Зазвичай для терапії використовують метадон гідрохлорид та бупренорфін гідрохлорид, але для українських пацієнтів доступні й інші засоби, наприклад, ін’єкційний бупренорфін або комбінований препарат бупренорфін/налоксон. 

Замісна підтримувальна терапія працює так: замість наркотичних речовин пацієнт приймає ЗПТ, які мінімізують симптоми відмови  або так звану “ломку”, а також знижують тягу до опіоїдів у людей, які мають фізичну залежність. 

Щоб дізнатись, де можна отримати в Україні ЗПТ, зверніться до чатбота

За даними звіту Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (European monitoring centre for Drugs and drug addiction) на 2021 рік кількість людей, що вживають наркотики, сягала близько 296 мільйонів осіб. Тобто кожна 17 людина у віці від 15 до 64 років вживала наркотики протягом останніх 12 місяців. 

Нагадаємо, що тисячі українських засуджених перебувають за ґратами, зокрема через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter