Майже 20% опитаних українців розповіли про ейджизм під час працевлаштування

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 19% опитаних українців розповіли, що під час пошуку роботи рекрутери та роботодавці не готові співпрацювати з кандидатами, старшими за 40 років. 

Такі дані дослідження, проведеного Центром Разумкова за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Keystone

Дослідники поцікавились думкою 2016 респондентів віком від 18 років, які живуть на підконтрольних українському уряду територіях у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві. 

Судячи з відповідей, нині ринок праці в Україні має низку проблем, а саме мобілізацію працівників — 73%, дефіцит кадрів — 53%, відтік кваліфікованих кадрів за кордон — 48%, тінізацію економічних відносин — 26% та диспропорції у зарплатних очікуваннях кандидатів та фінансовими можливостями бізнесу — 22%.

Щодо того, як подолати ці проблеми, то, на думку опитаних, потрібна: 

  • перекваліфікація співробітників і перерозподіл обовʼязків у трудовому колективі (54%); 
  • поширювати програми залучення молодих фахівців та заохочення повернення до України громадян України, які зараз перебувають за кордоном (52%); 
  • розвивати програми навчання та адаптації для працівників старшого віку та пристосування робочих місць та умов зайнятості для працівників старшого віку та працівників з інвалідністю (53%); 
  • автоматизувати процеси виробництва (22%).

При цьому лише 15% схвалюють залучення жінок на чоловічі професії. Не користується великою підтримкою й ідея залучати робочу силу з-за кордону (6,6%). 

Нагадаємо, що кожна друга людина у світі має упередження щодо віку. Ейджизм значною мірою поширений у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а серед негативних наслідків, що може спричинити упереджене ставлення до літніх, – погіршення їх фізичного і психічного здоров’я, соціальна ізоляція і самотність, фінансова незахищеність, зниження якості життя і передчасна смерть.  

До початку повномасштабного російського вторгнення дві третини українців вважали, що існує вік, коли, наприклад, “вже пізно” змінити фах. В Україні мешкає щонайменше 9 мільйонів літніх людей, більшість із яких – жінки. Уряд розробляє для них стратегію активного довголіття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter