Майже 180 тисяч українців помилково отримують виплати як ВПО – Верещук

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Результати проведеної верифікації внутрішньо переміщених осіб показали, що майже 180 тисяч громадян помилково отримують виплати як внутрішньо переміщені особи. Частина з них перебуває за кордоном, а деякі зазначаються у реєстрах як померлі.

Про це в ефірі телемарафону повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Фото: Depositphotos

За словами Верещук, станом на сьогодні виплати для переселенців отримують 2 мільйони 600 тисяч осіб. 

“Те, що мені відомо зараз, станом на сьогодні: 109 тисяч постійно перебувають за кордоном, проживають там,  отримують виплати там і отримують виплати як внутрішньо переміщені особи”, – сказала вона.

Також під час верифікації знайшли помилки в реєстрі, де двоє членів сім’ї, наприклад, батько і мати, подали на виплати для тих самих дітей. Таких родин знайшли майже 60 тисяч.

Крім того, майже 10 тисяч осіб значаться в реєстрах РАЦСу як померлі, але на них і далі відбуваються виплати.

Віцепремʼєрка зазначила, що всі помилки виправлять, і виплати таким особам припинять.

Раніше ZMINA писала, що в березні 2023 року Мінсоцполітики та Нацсоцслужба надали роз’яснення територіальним органам соціальних служб про необхідність попереджати внутрішніх переселенців щодо відвідування їх з метою перевірки. 

Так, під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт і залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації. Після цього лише в разі неявки переселенцям можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

Нагадаємо, що відтепер місце проживання знову можна змінювати онлайн – оновлена послуга доступна на порталі “Дія”. Так, послугою можуть скористуватися жінки, діти та чоловіки непризовного віку.

Для зміни місця проживання потрібно мати податковий номер, ID-картку або закордонний паспорт у застосунку. Якщо один з батьків прагне змінити місце проживання своєї дитини, він має отримати дозвіл другого з батьків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter