У найближчі роки нового Майдану не буде – експерти

Дата: 21 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Повторення Майдану у короткостроковій перспективі неможливе або малоймовірне. 

Так вважають 46 учасників експертного опитування фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, присвяченого оцінці подій на Майдані, у якому взяли участь 62 експерти.

Для порівняння, напередодні другої річниці Майдану, у 2015 році, думки щодо ймовірності нового  Майдану розділились, а у 2014 році повторення Майдану експерти називали цілком  ймовірним.

Абсолютна більшість опитаних експертів вважає, що Майдан переміг. Так вважають 47 експертів, і ця позиція домінує чотири роки поспіль. 

На думку більшості учасників дослідження, найбільш недосяжними цілями Майдану є системна боротьба з корупцією, притягнення до відповідальності винних у злочинах проти учасників Євромайдану та покарання представників попереднього режиму за вчинені злочини.

У свою чергу, головними досягнутими цілями Майдану  абсолютна більшість експертів виокремлює відновлення курсу на євроінтеграцію та підписання Угоди про Асоціацію  – про це згадали 54 експерти. Також згадують повалення влади Віктора Януковича та його соратників. Дещо рідше експерти згадують про успішність постмайданних реформ, посилення громадянського суспільства та початок боротьби з топ-корупцією.

Сьогодні експерти переважно визначають Євромайдан як Революцію гідності – революцію за демократизацію та європейський вибір. Другим найбільш поширеним  серед опитаних експертів визначенням подій Майдану є те, що це були  масові протести і виступи проти скомпрометованої влади.

З-поміж найбільш істотних позитивних наслідків Майдану експерти називають передовсім Підписання Угоди про асоціацію з ЄС та отримання безвізового режиму; активізацію громадянського суспільства та волонтерського руху; зміну влади внаслідок усунення режиму Віктора Януковича;  консолідацію української політичної нації та зростання національної свідомості громадян; а також ріст міжнародної підтримки та довіри до України з боку світової спільноти. 

Основними негативними (хоч і опосередкованими) наслідками Майдану стали втрата Україною територіальної цілісності внаслідок збройної агресії Росії (анексія Криму та частини Донбасу); військовий конфлікт на Донбасі, що триває й донині, та погіршення соціально-економічної ситуації і матеріального становища населення.

Основну причину ймовірного виникнення масових акцій протесту більшість експертів вбачає в корумпованості влади. Це вже інша причина, аніж була минулого року, коли акції протесту пов’язували радше з падінням рівня життя населення та загостренням економічної кризи.

Щоб досягнути цілей Майдану треба, на думку експертів, зосередитися на таких  завданнях: по-справжньому боротись з корупцією, завершити розпочаті  реформи, встановити верховенство права, розвивати економіку.

Дослідження було проведене 15–18 листопада 2017 року. В опитування взяли участь 62 експерти. Для порівняння використовуються результати експертного опитування “Третя річниця Майдану”, яке Фонд “Демократичні ініціативи” проводив 11–18 листопада 2016 року, експертного опитування “Друга річниця Майдану” проведеного 15–18 листопада 2015 року, та експертного опитування “Річниця Майдану”, проведеного 13–18 листопада 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter