МАГАТЕ сподівається владнати ситуацію з відключенням Росією системи сповіщення про радіаційну обстановку на окупованій ЗАЕС

Дата: 03 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародне агентство з атомної енергії занепокоєна тим, що окупаційна адміністрація Запорізької АЕС, яку фактично контролює “Росатом”, заборонила передачу інформації з Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки станції. 

Про це йдеться у черговому звіті МАГАТЕ. 

Фото: SERGEI ILNITSKY/SHUTTERSTOCK

Загальна ситуація на Запорізькій атомній станції залишається вкрай нестабільною та потенційно небезпечною, кажуть в агенції.

Вже три місяці станція, окупована Росією понад рік, працює без зовнішнього резервного джерела живлення. Це робить її надзвичайно вразливою, якщо єдина магістральна лінія електропередачі вийде з ладу, як вже відбувалось раніше. Нині найбільша в Європі атомна електростанція покладається на роботу аварійних дизель-генераторів. 

Експертів МАГАТЕ “Росатом” не пускає до прилеглої до АЕС теплоелектростанції, хоч й обіцяв це зробити. 

“Наші експерти повинні отримати доступ до теплоелектростанції, щоб на власні очі побачити, як виглядає поточна ситуація і чи можливо там відновити резервне живлення”, – каже директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Минулого тижня команда МАГАТЕ чула щонайменше два вибухи наземних мін неподалік від майданчика ЗАЕС. 

На цьому тлі росіяни перестали надсилати інформацію з Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки ЗАЕС, яка б мала потрапляти від українських посадовців до МАГАТЕ, а саме до Міжнародної інформаційної системи радіаційного моніторингу. Агенція майже в режимі реального часу отримує такі дані з понад шести тисяч станцій у всьому світі. 

“Я сподіваюся, що незабаром ми відновимо надійне з’єднання та продовжимо моніторити рівень радіації. Це життєво важливо для ядерної безпеки. У разі ядерної або радіологічної надзвичайної ситуації в будь-якій точці світу IRMISі Міжнародна інформаційна система радіаційного моніторингу МАГАТЕ оцінює радіологічну ситуацію та надає критичні дані для негайного інформування тих, хто вирішує, як реагувати на надзвичайні ситуації”, – пояснює Гроссі. 

У разі відсутності автоматичного зв’язку дані радіаційного моніторингу мають передавати експерти МАГАТЕ на станції. 

Заплановану ротацію нинішньої групи, яка стала восьмою з моменту її створення місії у вересні минулого року, відклали через погодні умови. Гроссі сказав, що планує сам приїхати на ЗАЕС, але не уточнив коли саме. 

ЗАЕС. Фото: indiatoday.in

“Ми ніколи не повинні забувати відважний персонал українських атомних електростанцій, який виконує свої життєво важливі завдання у дуже складних і напружених умовах. Медична допомога, яку ми зараз надаємо, призначена для того, щоб допомогти їм у ці неймовірно важкі часи і, таким чином, також підтримати ядерну безпеку та безпеку в цілому”, – наголосив Гроссі.

Нагадаємо, що на території окупованого Енергодара поблизу ЗАЕС російські військові облаштовують військово-логістичну базу. Усе це російське керівництво робить попри заклики світу та МАГАТЕ підтримувати ядерну безпеку. 

Цього року Рафаель Гроссі порівнював роботу очолюваної ним агенції з підкиданням кубика та нагадав, що одного дня удача скінчиться. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter