Люди з інвалідністю скаржаться на складність купівлі квитків у спецвагони “Укрзалізниці”

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В “Укрзалізниці” передбачені спеціальні вагони для людей з інвалідністю: вони адаптовані для людей з порушеннями зору та пасажирів, що користуються кріслами колісними. Ще однією особливістю таких вагонів є те, що замовляти квитки на них потрібно тільки в касах. Волонтер Юрій Степанець, купуючи такий квиток, стикнувся не лише з фізичними перепонами, а й бюрократією. 

Про це він розповів на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: Юрій Степанець

Так, Степанець перебував в Одесі та збирався до Києва у справах. Шукаючи квитки на “Укрзалізниці” він зʼясував, що придбати квиток для людини з інвалідністю можна лише в касах, а онлайн можна лише переглянути кількість доступних місць.

“Функція замовлення спецвагона для людини з інвалідністю на сайті “Укрзалізниці”, як невідкритий персонаж у грі — сіре, чорне, темне… Іншими словами функція наразі недоступна (у розробці). Варто зазначити, аби ви в уяві не будували повітряних замків та аби ваша фантазія не намалювала якогось супервагона. Спецвагон – це звичайний купейний вагон в якому є 1 купе та туалет, облаштовані для людини з інвалідністю на кріслі колісному”, – пояснив чоловік.

Коли Юрій зателефонував на гарячу лінію “Укрзалізниці”, щоб запитати чи можна скористатися послугою телефоном, оператор повідомив, що йому слід фізично зʼявитися на вокзал і зробити замовлення вагона та квитків на касі. Ця послуга, за словами оператора, доступна цілодобово і без вихідних.

Того ж дня Степанець поїхав на вокзал, де, подолавши барʼєри у вигляді бордюрів та ям на тротуарах, зʼясував, що каса для людей з інвалідністю зачинена. На іншій касі йому повідомили, що придбати квиток у спецвагон можна лише до 20:00. Наступного дня він приїхав о 18:00, але працівники вокзалу сказали, що потрібно було до 17:00, оскільки “Київ не прийме заявку”.

Після цього чоловік попросив викликати адміністрацію вокзалу. Через кілька хвилин до нього підійшла начальниця каси та запросила до свого кабінету, де і допомогла Юрію замовити квитки. 

“Ця гнила система, хоч і видозмінюється та трансформується, проте крокує не швидше черепахи. Я не хочу бачити помпезних конференцій, круглих столів і форумів по безбарʼєрності. Я хочу бачити результати її впровадження на практиці”, – поділився він.

У коментарях до допису відреагували й інші люди з інвалідністю, які теж опинялися у подібних ситуаціях. Деякі з них також відзначили, що попри наявність інвалідності, їм доводиться купувати квитки за повну вартість, а також подекуди користуватися звичайними вагонами. 

Тим часом автор блогу “Залізні магістралі” Олег Васильєв помітив, що з Києва до Одеси відправляється поїзд №105, у складі якого є вагон для пасажирів, що пересуваються на кріслі колісному.

Скриншот Олег Васильєв

“У продаж в останню мить викидаються два місця в інклюзивному купе. Яка складність продавати ці місця онлайн пасажирам з інвалідністю? За регламентом такий пасажир повинен замовити спецвагон за 5 днів безпосередньо у касі на вокзалі. А що буде, якщо він купить квиток сьогодні, прямо зараз, його не пустять у вагон?” – запитав він.

На цей випадок відреагувала і громадська організація Fight For Right, яка бореться за дотримання прав людей з інвалідністю в Україні.

“Актуальність придбання квитків у спецвагон все більше зростає, враховуючи збільшення кількості людей, які потребують саме цієї послуги. Проблема, на жаль, досі не вирішена, і люди з інвалідністю постійно зіштовхуються з величезними труднощами. Тому ми наголошуємо – зараз, у цей момент, коли ми плануємо відбудовувати й відновлювати Україну, без інклюзивного підходу не обійтися”, – заявила керівниця напрямку “Зміцнення спільноти” ГО Fight For Right Ганна Заремба-Косович.

У самій “Укрзалізниці”, попри заклики громадських діячів та активістів, на ситуацію ще не відреагували.

Нагадаємо, що у березні 2023 року “Укрзалізниця” отримала 15 пасажирських вагонів, призначених для перевезення пасажирів з інвалідністю, зокрема й тих, які користуються кріслом колісним. У кожному з вагонів є інклюзивна вбиральня та одне безбар’єрне купе – вхід до них є ширшим.

Тоді ж “Укрзалізниця” увідповіднила сучасним нормам терміни та визначення, пов’язані з інвалідністю. У компанії змінили, наприклад, визначення “дитина-інвалід” на “дитина з інвалідністю”, а визначення “інвалід війни” на “особа з інвалідністю внаслідок війни”. 

Фото обкладинки: “Хмарочос”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter