Литва закликає притягнути до відповідальності росіян за сексуальне насильство в Україні

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Сейм Литви ухвалив резолюцію, в якій рішуче засудив військову агресію Росії, систематичне і широкомасштабне застосування сексуального насильства та інші воєнні злочини проти народу України. Автори документа також закликали долучитися до створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу. 

Про це повідомляє видання “Delfi”.

Фото: Depositphotos

Резолюцію ухвалили одноголосно 118 голосами за.

У документі висловлено повну підтримку дій уряду Литви щодо порушення та участі в судових процесах, пов’язаних з міжнародними злочинами, скоєними російськими збройними силами, зокрема злочинами, пов’язаними із сексуальним насильством щодо українців.

“Уже наразі комісія експертів ООН підтвердила понад сотню сексуальних злочинів, скоєних російськими збройними силами на території України. Ми, звісно, розуміємо, що їхня кількість набагато вища, але принаймні багато з них уже підтверджено. У 43 справах уже розпочато процес притягнення до кримінальної відповідальності, а вік потерпілих варіюється від 4 до 82 років”, – заявила ініціаторка проєкту резолюції Єва Пакарліте.

Автори проєкту закликають держави Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів долучитися до ініціативи країн Балтії щодо створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу та до інших міжнародно-правових процесів з метою притягнення до відповідальності російських політичних і військових лідерів за злочини агресії в Україні.

Крім того, ухвалений документ закликає уряд Литви та інших країн ініціювати всі необхідні дії для того, щоб постраждалим від злочинів на сексуальному ґрунті, скоєних російськими збройними силами на території їхніх країн, було надано всю необхідну медичну та психологічну допомогу.

Нагадаємо, що за фактами вчинення сексуальних злочинів військовослужбовцями збройних сил Росії в Україні розпочали вже 43 кримінальних провадження. Серед зафіксованих злочинів є групові зґвалтування та зґвалтування неповнолітніх. 

Найбільше потерпілих виявили на Київщині – 15, ще трьох на Чернігівщині та по одному в Харківській, Донецькій і Херсонській областях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter