Литва передала до Міжнародного кримінального суду докази злочинів режиму Лукашенка, зокрема й щодо депортації

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 30 вересня 2024 року, уряд Литви скористався своїм правом за Римським статутом і офіційно передав до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі докази скоєння представниками режиму Олександра Лукашенка транскордонних злочинів проти людяності.

Про це повідомило міністерство юстиції Литовської Республіки.

Як пояснили ініціатори передання документів, оскільки відповідні злочини були скоєні як на території Білорусі, так і на території країн-учасниць Римського статуту, Міжнародний кримінальний суд потенційно має юрисдикцію щодо цих злочинів.

У своєму зверненні Литовська Республіка просить офіс МКС розслідувати ймовірні злочини проти людяності, скоєні в Республіці Білорусь, державі, яка не є учасником МКС, заявляючи, що частина елементів цих злочинів була скоєна й на території Литви, держави-учасниці ICC.

Зокрема, у зверненні стверджується, що “починаючи з травня 2020 року й частково триваючи до сьогоднішнього дня злочини проти людяності, включно з депортацією, переслідуванням та іншими нелюдськими актами, вчинялися проти цивільного населення Білорусі за вказівкою вищого білоруського політичного, правоохоронного та військового керівництва і що частина складу цих злочинів була вчинена на території Литви, наближаючи такі злочини в часовому, територіальному та матеріальному (за суб’єктом) аспектах у межах юрисдикції суду”.

У зв’язку з цим уряд Литви звернувся до МКС із проханням “розслідувати всі минулі, поточні та майбутні злочини, що підпадають під юрисдикцію суду, включно з тими, про які йдеться, які були скоєні на території Республіки Білорусь і частково на території Литви, починаючи з травня 2020 року”.

Своєю чергою головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у своїй заяві підтвердив, що його офіс проведе попередній розгляд запиту в межах юрисдикції МКС і з’ясує на основі законодавчих вимог, чи є достатня підстава для початку розслідування.

Раніше Центр прав людини ZMINA спільно з Freedom House Ukraine та Регіональним центром за прав людини передав до Міжнародного кримінального суду матеріали, в яких доведено участь Білорусі в депортації, виховання та мілітаризації українських дітей. Цей документ був створений на основі закритих матеріалів від білоруської ініціативи, створеної колишніми співробітниками силових структур для протидії білоруській владі Belpol. Також для роботи над дослідженням ZMINA й білоруська правозахисна організація “Вясна” використовували дані з відкритих джерел. 

Публічна презентація документа відбудеться 4 жовтня у Варшаві на конференції ОБСЄ.

У середині вересня 2024 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час спілкування з ватажком підконтрольного Росії незаконного угруповання “ДНР” Денисом Пушиліним намагався вчергове виправдати своє сприяння вивезенню українських дітей з окупованої росіянами Донецької області до РБ.

Водночас, за даними дослідження американської Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я (Yale HRL), від початку повномасштабного наступу й до 30 жовтня 2023 року на територію Білорусі вивезли щонайменше 2 442 українців віком від 6 до 17 років, зокрема з вразливих груп. Продовжували цю практику й у 2024 році. 

Також журналісти Білоруського слідчого центру встановили, що до викрадення дітей з окупованих територій України причетні близькі родичі та оточення Лукашенка.

Окрім переміщення дітей, керівництво РБ долучилося й до їхньої мілітаризації та асиміляції. Дітей влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про українських націоналістів, які влаштували й продовжують терор, та добрих росіян, які всіх “рятують”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter