Литва обладнає протирадіаційне укриття в дитсадку в Ірпені

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Литва обладнає протирадіаційний притулок у дитячому садку в Ірпені та профінансує будівництво укриттів в українських школах. 

Таке рішення схвалив уряд країни, пише LRT.

Дитячий садок “Рута”, який відновили за кошти Литви. Фото: CPVA nuotr

За попередніми розрахунками, встановлення такого укриття в дитячому садку в Ірпені коштуватиме близько 500 тисяч євро. Половину цієї суми виділять з Фонду співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги.

Реалізувати проєкт планують протягом девʼяти місяців. Укриття встановлять у дитячому садку “Рута” в Ірпені, який уже відновили за кошти Вільнюса. На реконструкцію дитячого садка, який відкрився в серпні 2023 року, Литва виділила з програми відновлення України понад 4,9 мільйона євро.

Уряд також ухвалив рішення виділити 500 тисяч євро на програму “Будівництво нових укриттів для українських шкіл”, яку фінансує Євросоюз та реалізує Центральне агентство управління проєктами. Загальна вартість цієї програми становить близько 15,5 мільйонів євро. Очікується, що її реалізація займе півтора року.

“Литва продовжує брати участь у відновленні України, задовольняючи потреби сектору освіти”, – заявила канцлерка уряду Гедре Бальчітіте.

Раніше ZMINA писала, що станом на липень 2023 року лише 55% дитсадків в Україні були обладнані укриттями, а шкіл, що мали укриття, 75%. Садочки, школи, професійно-технічні заклади належать територіальним громадам, які відповідають за обладнання укриттів, їхній стан тощо. За заклади фахової передвищої та вищої освіти відповідають їхні керівники.

Нагадаємо, що наприкінці грудня, під час будівництва укриття, у Шевченківському районі Києва просіла частина стіни будівлі дитсадка. Ймовірно, підрядна організація порушила будівельні норми, які могли призвести до таких наслідків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter