Литовський парламент визнав Тихановську президенткою Білорусі

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Парламент Литви ухвалив резолюцію, в якій опозиціонерку Світлану Тихановську визнали законною лідеркою країни.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Авторами резолюції стали міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс та спікер сейму Вікторас Пранцкетіс. У рішенні, яке підтримали 91 член парламенту, Олександра Лукашенка назвали “нелегітимним лідером” країни. 

Литовські парламентарі також закликали міжнародну спільноту відреагувати на події в Білорусі та завадити Росії визначати політичний курс свого сусіда. Фактично Литва стала першою країною у світі, яка визнала Тихановську президенткою Білорусі. 

Нагадаємо, що президентські вибори в Білорусі відбулися 9 серпня. Ще до офіційного початку перегонів опозиційні політики почали отримувати погрози, а деяких затримали та ув’язнили за сфабрикованими обвинуваченнями. Офіційно перемогу на виборах здобув Олександр Лукашенко, який нібито набрав понад 80% голосів, однак опозиція стверджує, що ці результати сфальшовано.

Одразу після закриття виборчих дільниць невдоволені білоруси вийшли на вулиці своїх міст із вимогою чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстоко затримувати мітингувальників. Усього за перші п’ять днів протестів в ізоляторах опинилися майже 7 тис. осіб, зокрема журналісти та іноземці. Згодом, коли учасників акцій почали відпускати, вони повідомили про нелюдські умови тримання та знущання ОМОНу.

ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську. Також житель Мінська розповів, як заразився коронавірусом в ізоляторі, адже його разом з іншими тримали без дотримання карантинних вимог та катували. Інший мінчанин передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання. 

Протести в Білорусі не вщухають і до сьогодні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter