Лутковська вимагає терміново прийняти зміни до закону про право на страйк

Дата: 27 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська просить Голову Верховної Ради Андрія Парубія забезпечити, аби парламент найближчим часом розглянув зміни до закону про право на страйк і надав таке право транспортним компаніям.

Про це йдеться у зверненні Уповноваженого до Голови ВР стосовно проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк” (№ 4639 від 11 травня 2016 року), повідомляє прес-служба омбудсмена.

Згідно з повідомленням, вказаний законопроект розробив Кабінет Міністрів України на виконання рішення Європейського суду з прав людини від 2 жовтня 2014 року у справі “Веніамін Тимошенко та інші проти України”.

У омбудсмена нагадують, що ЄСПЛ визнав порушення Україною права заявників на свободу об’єднання, яке захищене статтею 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Заявники тоді стверджували, що заборона страйку ґрунтувалась на застарілих положеннях Закону України “Про транспорт”, які передбачали безумовну заборону страйків для працівників підприємств-пасажироперевізників. Європейський суд встановив, що така заборона не ґрунтувалася на достатньо точних і передбачуваних законодавчих актах.

Лутковська сподівається, що законопроект № 4639 буде ухвалений парламентом, оскільки його прийняття дасть можливість перевести вирішення колективних трудових спорів на підприємствах сфери транспорту у правове русло, і дозволить працівникам захищати свої законні права та інтереси методами цивільного протесту.

Крім того, 6 червня 2017 року відбудеться 1294-те засідання Комітету міністрів Ради Європи, до порядку денного якого включено питання виконання Україною вказаного рішення Європейського суду з прав людини.

“Прийняття цього акта унеможливить виникнення підстав для надходження до Європейського суду аналогічних заяв проти України, дозволить уникнути надмірних витрат державного бюджету на виплату сатисфакції у випадках констатації Європейським судом порушень у таких справах, а також забезпечить належне звітування України перед Комітетом міністрів Ради Європи”, – переконана Уповноважений.

Нагадаємо, у справі “Веніамін Тимошенко та інші проти України” заявники скаржились, що заборона страйку працівників компанії “АероСвіт” порушувала їхні права, гарантовані статтею 11 Конвенції.

ЄСПЛ визнав порушення права на свободу зібрань через заборону страйку працівників та членів профспілки ЗАТ “Авіакомпанія “АероСвіт””.

Підставою для визнання порушення була недосконалість національного законодавства. Зокрема, положення Закону України “Про транспорт” від 10 листопада 1994 року та Закону України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” від 3 березня 1998 року є суперечливими.

Суд присудив заявникам спільно 20,000 євро в якості компенсації нематеріальної шкоди.

Суд також рекомендував Україні внести зміни до Закону України “Про транспорт” таким чином, щоб його положення відповідали Конституції України та Закону України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”.

Вилучити з тексту Закону України “Про транспорт” положення про заборону проведення страйку у випадках пов’язаних з перевезенням пасажирів та обслуговуванням  безперервно діючих  виробництв.

Внести такі зміни до Закону України “Про транспорт”, щоб працівники транспортних підприємств мали право на страйк, обмежене лише у випадках коли припинення працівниками роботи створює загрозу життю і здоров’ю людей, довкіллю або перешкоджає  запобіганню стихійному лиху, аваріям, катастрофам, епідеміям та епізоотіям чи ліквідації їх наслідків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter