Луганська ОВА: Російські бойовики в регіоні почали створювати табори для чоловіків призовного віку

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На території тимчасово окупованої Луганської області російські бойовики отримали наказ формувати спеціальні табори для чоловіків призовного віку. 

Про це розповіли в Луганській ОВА. 

Новини про те, як російські бойовики організовують незаконні місця утримання для чоловіків на Луганщині, з’являлися й раніше. Втім, стосувалися ці повідомлення мобілізованих громадян Росії, яких влада їхньої країни відправляла на окуповану територію України, де вони опинялися поза російським правовим полем. У таких місцях їх тримали за відмову йти на штурми. 

Є на Луганщині й таємна в’язниця для найманців ПВК “Вагнер”, а також розгалужена мережа катівень, яку бойовики створювали від 2014-го. 

Однак новин про створення таборів для місцевих чоловіків призовного віку до цього не надходило. 

За словами голови Луганської ОВА Артема Лісогора, за планом росіян, до цих таборів поміщатимуть чоловіків у разі депортації населення та втечі колаборантів із захоплених територій. 

“Чоловіків відокремлюватимуть від рідні й передаватимуть у підпорядкування військових РФ”, – запевняє посадовець. 

У березні в Генштабі ЗСУ вже повідомляли, що російські бойовики на Луганщині проводять тотальну мобілізацію, прикриваючись “навчаннями”. Примусова мобілізація на захоплених Росією територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції та воєнним злочином. 

Нагадаємо, що достеменно не відомо, скількох українців примусово мобілізувала Росія на війну проти України, але українські посадовці раніше казали про те, що лише на окупованій Луганщині під “мобілізацію” потрапило понад половину чоловіків. За оцінюванням правозахисників, може йтися про більш ніж 100 тисяч людей.

Нещодавно стало відомо, що понад 40% військовополонених в Україні – мешканці окупованих районів Донеччини та Луганщини. Не всі вони є примусово мобілізованими. 

Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter