Лубінець: після ситуації в Курській області Тетяна Москалькова звернулась до нас з питанням обміну військовополоненими

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Російська Уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова ініціювала розмову з українським Омбудсманом Дмитром Лубінцем щодо можливого обміну військовополоненими. 

Про це Дмитро Лубінець розповів під час телемарафону “Єдині новини”.

Він сподівається, що, попри заяви російських медіа про нібито призупинення будь-яких обмінів, вони все ж відбудуться. Принаймні український Омбудсман стверджує, що перебуває у постійному контакті з російською уповноваженою.

“Я також інформую МКЧХ і ООН, що права російських військовополонених захищаються, ми моніторимо цю ситуацію і в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції”, – заявив посадовець.

За словами Лубінця, РФ порушила питання щодо обміну військовополоненими через ситуацію в Курській області.

“Чим ця ситуація завершиться, я не знаю, але українська сторона завжди готова проводити обмінні процеси”, – сказав Омбудсман.

Він вкотре наголосив на тому, що першочерговим завданням є повернення з полону важкопоранених та жінок, а потім всіх інших.  

Нагадаємо, в Офісі президента провели нараду щодо ситуації на контрольованій ЗСУ частині Курської області РФ, на якій обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших “неупереджених міжнародних організацій” у здійсненні гуманітарних заходів.  

На зустрічі обговорювали серед іншого питання безпеки, гуманітарної допомоги цивільним, які лишилися на окупованих територіях, а також можливого створення військових комендатур. 

Лубінець зазначив, що українські військові в цілях самооборони, відповідно до статті 51 Статуту ООН, сформували “буферну (санітарну) зону” на території Курщини. Посадовець додав, що Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися всіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права.

Як повідомила Українська правда з посиланням на власне джерело, спецпризначенці Служби безпеки України 102 російських військових взяли у полон на російській Курщині. Джерело зазначає, що це наймасовіше взяття ворога в полон, яке вдалося провести за один раз.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter