Лубінець оголосив про початок обговорення змін до профільного закону про Омбудсмана, щоб змінити процедуру обрання уповноваженого

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець оголосив про початок обговорення змін до профільного закону про Омбудсмана, щоб змінити процедуру обрання уповноваженого. 

Про це він в “Укрінформі” заявив під час брифінгу “100 днів роботи Омбудсмана України”, передає кореспондент видання ZMINA

Офіс омбудсмана

“Розуміючи, що чинний базовий закон про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини не висвітлює реалії сьогодення, ми розпочинаємо процес публічного обговорення змін до цього закону. Я готовий виступити ініціатором змін у призначенні Уповноваженого, щоб ця процедура була відкритою та було більше можливостей висувати кандидатів на цю посаду, а також змін щодо напрямків роботи, якими ми займаємося кожного дня”, – сказав Дмитро Лубінець. 

Нагадаємо, раніше українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово звертались до спікера Верховної Ради та народних депутатів з вимогою перезавантажити процес обрання Омбудсмана та провести прозорий конкурс за участю міжнародних та національних правозахисних організацій. Правозахисники переконані, що задля якісної роботи Офісу Омбудсмана на цю посаду має призначатися представник правозахисної спільноти.

“Особа, що обійматиме посаду парламентського Уповноваженого з прав людини, повинна відповідати критеріям професійності, доброчесності та безсторонності, володіти досвідом у сфері прав людини та знаннями щодо їхнього співвідношення з міжнародним гуманітарним правом”, – говорять вони.

Так, до прикладу, в березні 2018-го Верховна Рада призначила на посаду Уповноваженого Людмилу Денісову. Це відбулося з порушенням процедури, в непрозорий кулуарний спосіб і без консультацій із правозахисними організаціями, які критично висловлювалися щодо її кандидатури. Денісова, крім того, не мала й належного досвіду правозахисної роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter