Лубінець не вірить в обмін полоненими у форматі “всіх на всіх” в найближчому майбутньому

Дата: 30 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Омбудсман України Дмитро Лубінець наразі не вірить в обмін військовополоненими у форматі “всіх на всіх”.  Він пояснює це тим, що РФ, починаючи з літа 2023 року, припинила повертати українських полонених.

 Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив в інтерв’ю Укрінформу.

Станом на зараз я не вірю в обмін “всіх на всіх”. Можливо, ситуація зміниться. Принаймні я точно можу запевнити всіх, що команда, яка працює по цьому напряму – я, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШ) – всі щодня працюють над тим, щоб спочатку (взагалі – ред.) були розблоковані обмінні процеси“, – каже омбудсман. 

За словами Лубінця, Офіс Уповноваженого разом з КШ намагаються відновити процес повернення полонених у будь-якому форматі. Можливо, у майбутньому Україні вдасться провести обмін “всіх на всіх”.

Омбудсман нагадав, що останній обмін військовополоненими відбувся 7 серпня. На його думку, Росія обрала тактику не повертати військових та цивільних. Натомість країна-агресор поширює інформацію серед їхніх рідних, що це нібито Україна винна у припиненні обміну.

За інформацією Лубінця, українських військовополонених переміщували через білоруську територію. Однак зараз їх нібито там немає.

Нагадаємо, 22 грудня 2023 року, за попередньою домовленістю зустрілися представники українського та російського омбудсманів. Обидві сторони обмінялися посилками та листівками для військовополонених, а також повернули додому (до РФ) чотирьох людей.

“Крім того, завдяки взаємним гуманітарним домовленостям вдалося повернути до України чотирьох громадян України. Своєю чергою, Україна посприяла тому, щоб до Росії виїхали громадяни для возз’єднання родини“, – йдеться у повідомленні.

Стаття 26 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” передбачає сприяння возз’єднанню сімей під час війни. Тобто, якщо чоловік знаходиться на окупованій території, а жінка на підконтрольній українській владі території, то сторони конфлікту мають вжити всіх заходів для їхнього возз’єднання. Це ще один механізм, за допомогою якого на батьківщину можна повернути як засуджених українських громадян, так і цивільних заручників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter