Волонтер Літинський провів у Львові пікет із вимогою обмежити некритичні витрати для зростання обороноздатності України

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися
У суботу 9 вересня під Львівською облдержадміністрацією волонтер та громадський діяч Святослав Літинський влаштував одиночний пікет, разом з ним на одиночні пікети вийшли близько 60 осіб. Люди вимагали обмежити некритичні витрати для зростання обороноздатності України.
 
Про це у фейсбуці повідомив сам громадський діяч.
 
Джерело: фейсбук-сторінка Святослава Літинського

“Після закінчення одиночних пікетів було спілкування, міркування були такі: Багато людей повідомило, що теж мають намір в наступну п’ятницю вийти на пікет, якщо не буде змін. Обговорювали за якою схемою збільшити фінансування армії – переказувати частину прибутку місцевих бюджетів у спец фонд державного бюджету для фінансування армії. Подібно до реверсної дотації”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією Богдана Панкевича, почесного консула Королівства Нідерланди у Львові (1996-2016 рр.) та колишнього депутата Львівської міської ради, сьогодні під ЛОВА відбулося 50 одиночних, незалежних один від одного пікетів.

“Щоби гроші громад не витрачали на те, без чого в час війни можна обійтися. Є кошти – скеровуйте на потреби ЗСУ!”, – наголосив він.

Про ідею провести одиночний пікет Літинський написав ще 7 вересня. За словами львівського волонтера в Україні продовжують оголошувати тендери на витрати та будови, які ніяким чином не вплинуть на обороноздатність держави в перспективі трьох років.

“І основне – від очільників немає осуду таких витрат. Після того, як нашу петицію уряд просто проігнорував та на місцях нічого не змінилося –  не бачу іншого шляху як або погодитися з мудрістю наших керівників, або ескалювати ситуацію до одиночного пікету”, – зазначив він у дописі.

Раніше Літинський зареєстрував петицію щодо обмеження некритичних витрат для зростання обороноздатності України. Вона зібрала необхідну кількість голосів, надійшла до розгляду та отримала відповідь.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що жодної законодавчої ініціативи від уряду не буде. 

У відповіді вказали, що видатки, які здійснюються органами місцевого самоврядування на потреби територіальних громад, їх розмір і цільове спрямування визначаються відповідними рішеннями про місцевий бюджет; видатки, повʼязані зі здійсненням районними, обласними радами заходів щодо забезпечення спільних інтересів територіальних громад, відповідними рішеннями про районний та обласний бюджети (частина перша статті 64). На державному рівні це не можуть регулювати.

Водночас у повідомленні йдеться, що згідно із зверненням Міноборони Кабінетом Міністрів доручено Мінфіну внести пропозиції стосовно забезпечення додаткового ресурсу для задоволення потреб національної оборони. З цією метою, зокрема, здійснять перерозподіл видатків з інших напрямів.

Нагадаємо, вранці 8 вересня 2022 року київські правоохоронці прийшли з обшуками до помешкання Літинського у Львові. Згодом у поліції Києва повідомили, що викрили шахрайську схему, учасники якої привласнювали гуманітарну допомогу під виглядом благодійного фонду.

У лютому топочного року львівському волонтеру повернули 15 тисяч гривень, які вилучили під час обшуків за ухвалою Голосіївського суду 8 вересня минулого року.

Святослав Літинський був одним із кандидатів на мовного омбудсмана у 2020 році. Він відомий судовими справами за паспорт без дублювання російською мовою, маркування клавіатури українською на ноутбуках, переклад із російської на українську виступу президента Володимира Зеленського на IForum у 2019 році. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter