Лідерів партій закликали дотриматися ґендерних квот

Дата: 29 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Активісти та правозахисники закликали лідерів політичних партій дотриматися принципу 30-відсоткової ґендерної квоти в списках на дочасних парламентських виборах.

Про це вони повідомили під час прес-конференції, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA.

 

Пропорційна участь жінок в управлінні країною важлива для збалансованого представництва, зауважують правозахисники у своєму зверненні до політиків. 

“У нинішньому складі парламенту лише 12% народних депутаток, що ставить Україну на 108-ме місце у світі за рівнем політичної участі жінок. Це не сприяє досягненню ґендерної рівності в країні. Для порівняння: середній показник представництва жінок у національних парламентах країн Європи (членів ОБСЄ) становить 25,6%, у скандинавських країнах – 41,1%, а середньосвітовий показник – 22,7%”, – наголошують вони. 

Відомо, що жінки становлять понад половину населення України, а тому квоти, які б допомогли їм потрапити до парламенту, забезпечать представництво великої частини населення держави у Верховній Раді. 

“Коли ми говоримо про 54% жінок у державі – це не просто статистика населення України. Йдеться насамперед про наших матерів, сестер, подруг, дочок. І вони гідні бути представленими в політичних партіях. Вони мають бути впевнені, що їхні інтереси представлені, а права захищені. Квоти – це не забаганка активісток чи правозахисниць. Це не знецінення ролі чоловіків у політиці, а виправлення нерівності в політикумі, де жінки були витіснені або виконували другорядні ролі”, – зауважила Ірина Виртосу, журналістка, експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA.

Підтримують запровадження квот і депутатки, які вже потрапили до парламенту. На думку нардепки Ірини Суслової, залучення активних та професійних жінок зможе принести успіх політичним силам.

“Це не означає, що 30% списку мають становити жінки. Так само жінками можуть бути й 70% списку, або можлива інша пропорція. За порушення квоти партії не несуть відповідальності, і тому сьогодні тисячі жінок звертаються до керівників політичних сил з проханням поважати всіх своїх виборців – як чоловіків, так і жінок. Виявом такої елементарної поваги стане збільшення кількості жінок у партійних виборчих списках”, – наголосила вона.

У політичних партій, за словами активісток, є щонайменше три причини дотримуватися квот: по-перше, це допоможе їм зберегти свій вплив у країні та отримати більшу підтримку виборців; по-друге – виконати запит суспільства на оновлення парламенту; по-третє – зробити інститут парламенту більш дієздатним, стабільним і авторитетним у суспільстві.

“Ґендерне квотування – це апробований спосіб виправити дисбаланс представництва в парламенті. Він не дискримінує жодну стать, а створює можливості для кожної з них мати своїх представників та представниць. Вважаю, що українські партії мусять застосувати добровільні партійні квоти на цих виборах”, – підкреслює голова громадської організації “Ліга захисту прав жінок “Гармонія рівних” Олександра Голуб

Водночас, на думку експерта Українського інституту з прав людини Богдана Крикливенка, чоловіки першими повинні лобіювати імплементацію принципів участі жінок на всіх рівнях ухвалення рішень в Україні.

“Участь жінок у політиці і державотворенні, зокрема, через квотування в парламенті є багаторічною практикою розвинених країн, кращий досвід яких має застосовувати й Україна”, – наголошує він. 

Як відомо, 22 травня, коли парламент розглядав питання зміни виборчого законодавства, ініційованого Зеленським, представниці міжфракційних депутатських об’єднань “Жінки, мир, безпека” та “Рівні можливості” закликали своїх колег-чоловіків підтримати запровадження 30-відсоткових ґендерних квот.

Від усього українського жіноцтва ми вимагаємо підтримати наше право бути присутніми в парламенті. Сьогодні, коли ми декларуємо рух у Європу, хай це буде тестом для вас, колеги. Чи підтримаєте ви представниць 52% населення України?” – питала з трибуни Ради у своїх колег депутатка Ірина Суслова

Згодом активісти, політикині, ґендерні експерти та інші висловили обурення щодо перших кадрових призначень новообраного президента Володимира Зеленського, серед яких не було жодної жінки. 

Вимогу щодо ґендерних квот для українських жінок підтримали й в ООН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter