ЛГБТ-активісти пропонують зміни до Трудового кодексу

Дата: 07 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Рада ЛГБТ-організацій України звернулася до народного депутата Сергія Лещенка з пропозиціями щодо внесення ознак “сексуальна орієнтація” та “ґендерна ідентичність” до проекту Трудового кодексу України.

Ці ознаки пропонують внести до переліку тих, за якими забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема, порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав та свобод. Роботодавцю заборонено вимагати в працівника надати інформацію щодо цих ознак та низки інших – національної належності, віку, майнового стану, особистого життя, політичних переконань.

Також запропоновано додати до тексту кодексу більш чітке визначення сексуальних домагань: “У сфері праці заборонені сексуальні домагання як до жінок, так і до чоловіків. Сексуальні домагання — це дії (поводження) сексуального характеру (включаючи жести, вирази, фізичний контакт, моральний тиск), що є небажаними (загрозливими, образливими) для особи, на яку їх спрямовано, або такими, що прямо піддають таку особу сексуальній експлуатації або спонукають чи примушують її до сексуальних відносин“.

Окрім того, зазначається, що стать не може бути визначальною чи значимою характеристикою при прийомі на роботу.

В обгрунтуванні необхідності таких змін до Трудового кодексу громадська організація “Інсайт” зазначає, що за результатами дослідження “Дотримання громадянських прав трансгендерних людей”, проведеного організацією, близько 50% респондентів стикалися з проявами цькування у робочих колективах та майже 40% отримували відмову у прийомі на роботу саме через їх трансгендерний статус. Загалом близько 67% трансгендерних людей відчували дискримінацію у трудовій сфері.

Також зазначено, що необхідність встановлення заборони дискримінації трансгендерних людей була визнана на рівні Ради Європи та практики Європейського суду з прав людини.

23 квітня 2015 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію
RES 2048 “Дискримінація трансгендерних людей в Європі”, яка стверджує необхідність
чіткої імплементації до національного законодавства заборони дискримінації
трансгендерних людей та забезпечення ефективного захисту від дискримінації за
ознакою гендерної ідентичності у сфері зайнятості як у державному, так і в приватному
секторах“, – йдеться у повідомленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter