ЛГБТ-організація “Інсайт” подала до суду на Філарета, який назвав одностатеві шлюби причиною коронавірусу

Дата: 13 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

ЛГБТ-організація “Інсайт” подала до Шевченківського райсуду Києва позов про визнання дискримінаційним та недостовірним висловлювання експатріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета, в якому він назвав причиною поширення коронавірусу одностатеві шлюби. 

Про це організація повідомила на своїй сторінці у фейсбуку. 

Ще пам’ятаєте, як Філарет «знайшов» винних у пандемії короновірусу, і що ми анонсували судовий процес? Тоді ще юридичний…

Опубліковано Insight LGBTQ NGO Понеділок, 13 квітня 2020 р.

 

Позивачі вимагають визнати поширену інформацію недостовірною та дискримінаційною, а також публічно спростувати її. 

“Моральна шкода нами не заявлялася, бо для нас, як і для багатьох представників ЛГБТКІ-спільноти, це не питання грошей, це питання честі й гідності”, – додають у публікації “Інсайту”. 

У ній, крім того, зазначають, що врахували й відповідь юридичного відділу Київської Патріархії, який заявляв таке:

“Ініціювання судових проваджень стосовно Патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета за висловлювання щодо одностатевих шлюбів є нічим іншим, як зловживанням правом судового захисту”. 

Юристи церкви також наголосили, що залишають за собою право на “пред’явлення зустрічних позовів до кожного позивача”.

Нагадаємо, що раніше в інтерв’ю 4-му каналу експатріарх УПЦ КП Філарет сказав, що вважає поширення коронавірусу “покаранням за гомосексуалізм, насамперед одностатеві шлюби”. Згодом ЛГБТ-організація “Інсайт” заявила, що позиватиметься до Філарета, оскільки розцінює подібні висловлювання як неприпустимі в будь-який час, а поширення неправдивої, відверто дискримінаційної інформації публічною особою під час пандемії може спричинити хвилю насильства на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ-спільнот. 

Згодом до патріарха Філарета від імені ЛГБТ-українців з відкритим листом звернулися активісти правозахисного центру “Наш світ”. 

Пізніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала публічних осіб, ЗМІ та громадян уникати дискримінаційних висловлювань. Зокрема, як приклад мови ворожнечі вона навела слова патріарха Філарета про те, що ЛГБТ є “причиною поширення коронавірусу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter