Латвія звернулася до ЄСПЛ із проханням дозволити ввійти до справи “Україна проти РФ”

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Латвія звернулася до Європейського суду з прав людини з проханням дозволити приєднатися до справи “Україна проти Росії” як третя сторона. Це перший випадок, коли Латвія скористалася цим своїм правом.

Про це йдеться в заяві МЗС Латвії.

“9 серпня 2022 року, посилаючись на пункт 2 статті 36 Європейської конвенції про захист основоположних прав і свобод (Конвенція), Латвія звернулася до Європейського суду з прав людини з проханням дозволити приєднатися як третя сторона до справи “Україна проти Росії”, – йдеться в заяві.

Конвенція дозволяє “в інтересах належного здійснення правосуддя” уряду держави-підписанта, яка не є стороною в справі, чи будь-якій зацікавленій особі, яка не є заявником, подати свої письмові зауваження або взяти участь у слуханнях.

Міждержавні справи є надзвичайною мірою, що застосовується в дуже поодиноких випадках, зазвичай у ситуаціях, коли існують серйозні побоювання щодо систематичних та безперервних порушень прав людини, включно з масовими звірствами та порушеннями прав людини під час збройних конфліктів.

Тепер ЄСПЛ має вирішити, чи надавати Латвії таке право. Якщо рішення буде позитивним, Латвія зможе подати зауваження щодо тлумачення положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у цій справі.

Нагадаємо, наприкінці липня Латвія подала до Секретаріату Міжнародного суду ООН заяву про вступ у справу України проти Росії, яка стосується звинувачень у геноциді за Конвенцією 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (“Україна проти Російської Федерації”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter