Латвійцю загрожує 10 років в’язниці за те, що воював на боці бойовиків на Донбасі

Дата: 05 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Відземського передмістя Риги розпочав процес у справі латвійця Івара Келлі, якого звинувачують в участі в бойових діях на боці проросійських бойовиків на Донбасі. 

Про це повідомляє Delfi.

Фото: Reuters

За даними латвійських правоохоронців, Келлі воював на Донбасі в складі бойовиків з лютого 2015 до травня 2016 року. Служба держбезпеки Латвії стверджує, що отримала досить доказів, що чоловік входив до складу розвідувально-диверсійної групи, зокрема відео, де латвієць або дуже схожа на нього людина бере участь у параді 9 травня в Донецьку у 2015 році.

Судовий процес, як наголошують журналісти, може істотно затягнутися, оскільки багато свідків, що проходять у цій справі, перебувають за кордоном. Якщо суд визнає Келлі винним, йому може загрожувати позбавлення волі до 10 років.

Нагадаємо, що минулого року Верховний суд у Празі змінив з умовного на реальний термін для Павела Кафки – громадянина Чехії, який також воював на боці бойовиків на Донбасі. Чоловік розповідав, що побачив заклики приєднатися до бойовиків у спільноті на фейсбуку на кшталт “Росія – наш справжній друг”. Згодом він зробив російську візу і поїхав на Донбас начебто “допомагати цивільним, бездомним і працювати в лікарні”, однак воював зі зброєю проти ЗСУ.
 
Згодом прокуратура Чехії висунула аналогічні звинувачення ще одному своєму громадянину. 
 
Відомо, що українські правоохоронці розслідують участь більш ніж двох сотень іноземних громадян у складі проросійських бойовиків на Донбасі. Із 2014 року до теперішнього часу бойовикам на сході допомагали щонайменше два громадянина Болгарії, сім – Вірменії, один – Грузії, 19 – Італії, 27 – Іспанії, 12 – Казахстану, три – Литви, 26 – Молдови, два – Нідерландів та п’ять – Німеччини.
 
Фотографія обкладинки: TV6
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter