КЖЕ винесла дружнє попередження ТСН.ua через матеріал про смерть дитини в Москві

Дата: 10 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла дружнє попередження ТСН.ua через матеріал від 11 липня 2021 року “У Москві хлопчик з аутизмом викинув з 7 поверху немовля – ЗМІ”.

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

Джерело: delfi.lt

Йдеться про публікацію, де журналісти розповіли про трагедію у Москві, де 13-річний хлопчик викинув із вікна свою новонароджену сестру. Під час оприлюднення матеріалу та на момент подання скарги на нього у КЖЕ в заголовку і в тексті згадувалося, що хлопчик є аутистом.

У скарзі автор, редактор сайту PreAbility.com Євген Філімонов зазначив, що порушення аутичного спектра не може бути причиною скоєння злочинів. На його думку, матеріал ТСН.ua “руйнує крихку інклюзію, яка перебуває в зародковому стані”.

Загалом, на цей матеріал комісія отримала понад 70 скарг. Значну їхню частину відхилили через невідповідність мінімальним формальним вимогам. Решту КЖЕ розглянула й дійшла таких висновків.

У пункті 15 Кодексу етики українського журналіста зазначається: “Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики”.

У вказаній публікації йдеться про те, що слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу і що причини трагедії невідомі.

На цьому тлі підкреслене згадування медичного діагнозу хлопчика створювало у читача враження, нібито саме аутизм призвів до трагедії. Прямо в тексті на цьому не наголошувалося, проте після ознайомлення з новиною аудиторія сайту могла сприйняти людей з аутизмом як небезпечну групу, схильну до асоціальної поведінки.

Використання інформації про діагноз хлопчика в цьому випадку невиправдане і не пов’язане з новиною про нещасний випадок. Такі дії журналістів образили групу користувачів, насамперед тих, які виховують дітей з аутизмом, та призвели до емоційної дискусії у фейсбуку”, – говориться у висновку КЖЕ.

Також тут уточнюється, що у своїх коментарях читачі новини зазначали, що такі публікації налаштовують решту суспільства проти дітей з аутизмом, руйнують досягнуте порозуміння.

“Наслідком може стати сегрегація дітей з аутизмом та їхнє виключення з суспільного життя”, – наголосили в комісії.   

КЖЕ звернула увагу, що пізніше редакція змінила заголовок публікації та видалила згадку про аутизм хлопчика. Тобто на момент підготовки проєкту рішення заголовок вказаної публікації був таким: “У Москві хлопчик викинув з 7 поверху немовля – ЗМІ”.

Водночас згадка про аутизм залишилася в адресному рядку публікації.

До того ж у публікації не міститься жодного посилання на першоджерело інформації, є лише формулювання “як пишуть російські ЗМІ”.

Внаслідок цього користувачі сайту “не мали можливості переконатися в правдивості новини та скласти особисту думку про авторитетність джерела інформації”, говориться у висновку КЖЕ.

Складається враження, що редакція вважала недостатньо шокуючою новину про загибель немовляти в Москві, тому для посилення подала на цій же сторінці посилання на інші новини про падіння дітей із висоти: “Нагадаємо, у Львові чотирирічний хлопчик відбувся легкими травмами після падіння з 20-метрової висоти” та “У Дніпрі 2-річна дівчинка випала з вікна багатоповерхівки та отримала важкі травми”. Така поверхова подача має вигляд експлуатації емоцій користувачів заради рейтингів та охоплень”, – зазначили в КЖЕ.

Комісія з журналістської етики взяла до уваги той факт, що редакція ТСН.ua самостійно внесла правки до оскаржуваної публікації та видалила згадку про аутизм дитини. Проте це було зроблено не одразу, і публікація вже отримала значний суспільний резонанс.

“Враховуючи рівень охоплення сайту, ступінь завданої травми та можливі негативні наслідки у вигляді посилення упередженості до людей з аутизмом,  комісія вважає, що реагування редакції мало також містити публічне визнання помилки й напрацювання заходів для запобігання аналогічним випадкам”, – говориться на сайті КЖЕ.

Таким чином, проаналізувавши публікацію “У Москві хлопчик з аутизмом викинув з 7 поверху немовля – ЗМІ” (виправлений заголовок – “У Москві хлопчик викинув з 7 поверху немовля – ЗМІ”), КЖЕ встановила порушення п. 6 та п. 15 Кодексу етики українського журналіста та винесла редакції ТСН.ua дружнє попередження.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що КЖЕ оголосила публічний осуд інтернет-виданню “Хвиля” через публікацію “Українська жінка як убивця сім’ї”.

Автор колонки Всеволод Непогодін, на думку членів комісії, порушив щонайменше два пункти Кодексу етики українського журналіста щодо відокремлення фактів, суджень та припущень одне від одного та заборони дискримінації через стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні вподобання.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter