Київрада передала під забудову чи знесення 6 обʼєктів, серед яких є пам’ятки архітектури

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

4 липня під час засідання Київрада ухвалила рішення про передачу під забудову чи знесення шість об’єктів, зокрема памʼяток архітектури. 

Про це повідомляють активісти громадської організації “Спадщина” та видання “The Village Україна”.

Дворик з воронами. Фото: The Page

Так, “Дворик з воронами” на вулиці Рейтарській, 9, де розташоване кафе “Каштан”, передали у власність компанії Вагіфа Алієва. Активіст Дмитро Перов каже, що вперше про забудову почали говорити ще у 2020 році, а проєкт рішення про передачу ділянки під будівництво та обслуговування обʼєктів туристичної інфраструктури підготували у 2021 році.

Алієву також затвердили детальний план території, за яким мають засипати річку Либідь, щоб облаштувати додаткову під’їзну дорогу для ТРЦ “Ocean Mall”. 

Лісопильню “Сніжка” на вулиці Турівській, 29-А, передали під будівництво житлового комплексу “Київміськбуд”. За словами активістів, її руйнували екскаватором без жодних дозвільних документів. Концепцію будівництва на місці історичної будівлі погодили консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини КМДА та постійна комісія з питань збереження та захисту культурної спадщини.

ТОВ “Капітал-Схід” на місці памʼятки архітектури на вулиці Великій Васильківській, 137, яку компанія раніше зруйнувала, продовжили договір оренди. Там була розташована будівля Васильківської водогінної насосної станції, збудована у 1908 році.

Памʼятку архітектури на вулиці Сагайдачного, 29 вирішили реконструювати з частковим зносом і надбудовою чотирьох поверхів. Там розташована садиба Чернишова, збудована у 30-х роках XIX століття. Будівля має статус памʼятки архітектури та містобудування. На сайтах з пошуку нерухомості цю ділянку з будинком виставили на продаж ще до проведення засідання, але вже з усіма дозволами.

Територію Китаєва та хутора Самбурки передали під забудову ПрАТ “Київська овочева фабрика”. Ігор Ніконов, який будуватиме нові мікрорайони в урочищі Самбурки, працював першим заступником міського голови Києва у 2014–2015 роках, на початку каденції Кличка. Рішення про передачу території ухвалили попри те, що у квітні 2024 року петиція щодо збереження пам’ятки археології національного значення “Китаївське городище” набрала необхідні 6 000 голосів. Тоді автори петиції просили припинити договори оренди ПрАТ “Київська овочева фабрика” на ділянки пам’ятки. Згодом Мінкульт повідомляв, що хоче створити заповідник на цій території.

Утім, деякі памʼятки все ж вдалося зберегти. Зокрема, не будуть будувати в охоронній зоні Васильківського укріплення Київської фортеці на вулиці Брановицького, 6.

Також депутати не підтримали забудову частини літературного скверу, про яку просило ТОВ “МЖК “Оболонь”. Сквер розташований на перетині вулиць Олеся Гончара й Михайла Коцюбинського в Шевченківському районі Києва. Протести містян за збереження зеленої зони на цій ділянці тривають з 2012 року, а в січні 2024 року тут вирубали дерева, щоб звести житловий комплекс.

Нагадаємо, що 15 червня у Києві стартував другий фестиваль “Протасів Яр” на честь загиблого активіста, журналіста й військового 93 ОМБр “Холодний Яр” Романа Ратушного. На заході голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Юля Бартле заявила, що вже за рік ділянка, де відбувається фестиваль, може бути забудована.

Адвокатка Романа Ратушного Євгенія Закревська наголошує, що для захисту ділянки потрібно також акцентувати на її природній цінності, адже це місце збереження й розвитку унікальної флори й фауни.

Читайте також: Захистити Протасів Яр: як громада Києва та активісти ініціативи виконують заповіт Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter