Китайська влада стратила пару, яка вбила двох дітей

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Китаї стратили чоловіка та жінку, яких звинуватили у вбивстві двох дітей. 

Про це повідомляє Сіньхуа. 

Фото: The New York Post

Страчені Чжан Бо та Є Ченчен.

Чоловік не сказав партнерці, що одружений, а після розлучення обоє змовились, щоб викинути з вікна багатоповерхівки дітей від першого шлюбу. Свій вчинок вони пояснили тим, що діти їм заважали. 

У листопаді 2020 року Чжан викинув дворічну дочку та однорічного сина із квартири на 15-му поверсі, коли вони гралися біля вікна спальні. У вироку Верховний народний суд заявив, що злочин подружжя “серйозно ставить під сумнів правові та моральні принципи”, а їхні мотиви є “надзвичайно огидними” та “особливо жорстокими”. 

Випадок привернув багато увагу у китайському суспільстві. Обох засуджених позбавили довічно політичних прав та стратили. 

Правозахисники систематично виступають проти смертної кари як виду покарання по всьому світу. У міжнародній правозахисній організації Amnesty International страти вважають “найбільш жорстоким, нелюдським і таким, що принижує гідність, покаранням” та виступають проти смертної кари в усіх випадках незалежно від того, хто обвинувачений, характер чи обставини злочину, винуватість чи невинуватість або спосіб страти. 

У 2022 році більшість відомих страт відбулися в Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Єгипті та США. У Китаї влада може стратити людину, звинувативши її у 46 злочинах. 

Нагадаємо, що єдиною країною у Європі, де застосовують смертну кару, є Білорусь. За білоруськими законами засуджених розстрілюють, а родичам не повідомляють про день страти, не надають останнього побачення перед цим і не видають тіла для поховання. 

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії високопосадовці не вперше кажуть про можливість повернення найвищої міри покарання. Торік у тамтешній Конституційний суд направили офіційний лист щодо зняття мораторію на смертну кару. 

Норма про страту через розстріл вже є в російському законодавстві, але її не застосовували після підписання протоколу до Конвенції щодо захисту прав людини та основних свобод, учасницею якої РФ перестала бути. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter